menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
8 oktober 2018

Bestel het boek 'Beste Praktijken' over het starten van een gezondheidscentrum

In het boek Beste Praktijken door Wilma Wolf komen huisartsen aan het woord die zich recent samen met andere zorgpartners in een gezondheidscentrum hebben gevestigd. Zij beschrijven hoe zij omgaan met de transities in de zorg, hoe zij vormgeven aan samenwerking met partners, niet alleen in het zorgdomein, maar ook in het sociale en publieke domein.
Bestel het boek 'Beste Praktijken' over het starten van een gezondheidscentrum

Huisartsen in Nederland hebben te maken met grote veranderingen in het zorglandschap. Technologische veranderingen, maar ook veranderingen in de jeugd- en ouderenzorg, de GGZ-zorg en de substitutie van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Dit leidt, samen met het steeds groeiend aantal ouderen, tot meer druk op de huisartspraktijk.

 

De huisarts probeert dan ook met een toenemend aantal medewerkers aan de zorgvraag te blijven voldoen. Naast de rol van zorgverlener vervult hij nu ook de rol van ondernemer en die van manager. Het toenemend aantal medewerkers vraagt echter ook om fysieke ruimten en bij veel huisartsen ontstaat als gevolg daarvan behoefte aan nieuwe huisvesting. Dit alles maakt dat veel huisartsen voor belangrijke keuzes in hun bedrijfsvoering staan.

 

In het boek, met de titel Beste Praktijken, komen huisartsen aan het woord die zich recent samen met andere zorgpartners, in een gezondheidscentrum hebben gevestigd en daarmee veel van de genoemde keuzes, al gemaakt hebben. Zij vertellen over de invulling van de samenwerking op lokaal- en regionaal niveau en over de mogelijkheden met betrekking tot nieuwe huisvesting. Zij beschrijven hoe zij omgaan met de transities in de zorg, hoe zij vormgeven aan samenwerking met partners, niet alleen in het zorgdomein, maar ook in het sociale en publieke domein. Ook huisartsen in krimpgebieden vertellen over hoe samenwerking bij kan dragen aan de bereikbaarheid en het behoud van de zorg aldaar. In het boek komen verder ook deskundigen aan het woord, die huisartsen, op hun weg naar een nieuw gezondheidscentrum, ondersteunen of daar anderszins mee te maken hebben. Bijdragen vanuit zeer diverse gezichtspunten die benadrukken voor welke complexe vraagstukken niet alleen de huisarts, maar ook de praktijkmanager, de praktijkondersteuners en andere (zorg)partners staan. Een inspirerend boek met veel praktijkvoorbeelden en deskundige analyses dat duidelijk maakt dat huisartsen een nieuwe positie in het zorgveld innemen.

 

Auteur Wilma Wolf is senior onderzoeker aan het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen. 

 

Beste Praktijken wordt uitgegeven door MedischOndernemen. Bestel Beste Praktijken voor 24,95 euro exclusief verzendkosten.

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen