menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 januari 2018

Fysiotherapeut krijgt last onder dwangsom door NZa

De NZa legt een Amsterdamse fysiotherapeut last onder dwangsom op, omdat hij de zorg voor zijn patiënten niet heeft bijgehouden in zijn patiëntendossiers.
Fysiotherapeut krijgt last onder dwangsom door NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de fysiotherapeut afgelopen zomer al gewaarschuwd. Bij een nieuwe controle bleek dat de patiëntendossiers nog steeds niet goed waren bijgehouden. De NZa legt de fysiotherapeut een zogenoemde last onder dwangsom op. Dit betekent dat hij zijn patiëntendossiers moet bijwerken. Zijn deadline om alles op orde te maken is vandaag, anders moet hij een bedrag betalen dat kan oplopen tot € 5000. 

 

Aantekening van elke behandeling

De NZa staat er hierdoor op toe dat zorgaanbieders een goede administratie voeren. Dit is ook als een verplichting opgenomen in de wet (artikel 36 van de Wet marktordening gezondheidszorg). Deze verplichting houdt in dat zorgaanbieders van elke behandeling een aantekening of beschrijving in het patiëntendossier moeten opnemen. "Een goede administratie is ook in het belang van de patiënt. Zo kan een andere zorgaanbieder de behandeling overnemen als de behandelaar ziek is. Ook kan gecontroleerd worden of de zorg daadwerkelijk is geleverd en of de zorgnota klopt", aldus de NZa.

 

Waarschuwing voor twee andere praktijken

De controles bij deze fysiotherapeut maken onderdeel uit van een controlereeks op basis van declaratiedata. Naast deze fysiotherapeut hebben ook twee andere praktijken een waarschuwing gekregen. Deze twee hebben hun administratie na de waarschuwing op orde gebracht.

Bron: NZa.nl
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
NZa Fysiotherapeut
Gerelateerde artikelen