menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
28 september 2017

Fysiotherapeut moet ‘ondernemersskills’ hebben

Wat zijn de trends op de markt van eerstelijnspraktijken? Drie sectorspecialisten van ABN AMRO nemen de markt van tandarts-, huisarts- en fysiotherapiepraktijken onder de loep in een serie van 3 artikelen. Deze week de markt van fysiotherapiepraktijken.
Fysiotherapeut moet ‘ondernemersskills’ hebben

Onderscheiden moet

Een fysiotherapeut moet echt ondernemend zijn om een levensvatbare praktijk neer te zetten. Het is zeker mogelijk een goede boterham te verdienen als praktijkhouder in de fysiotherapie, maar een fysiotherapeut moet daar meer moeite voor doen dan een huisarts of tandarts.


De markt van de fysiotherapie is behoorlijk vol, maar er is nog steeds voldoende werk voor praktijken die echt een onderscheidend aanbod hebben. Specialisatie is het toverwoord. Ook is het voor de fysiotherapeut belangrijk om in netwerken te zitten. Goede contacten met verwijzers, vooral de huisartsen, zijn verder cruciaal, ondanks dat een verwijzing eigenlijk niet meer nodig is. Omdat fysiotherapeuten niet zoals huisartsen en tandartsen kunnen leunen op een vaste patiëntenstroom, zijn de ondernemersskills van de fysiotherapeut nog belangrijker. Bij een financieringsaanvraag wegen die dan ook zwaar mee. Het vinden van goed personeel is in de fysiotherapie geen knelpunt, dat is dan weer een voordeel van een volle markt.


Verkoopprijs

Fysiotherapiepraktijken zijn voor veel minder geld over te nemen dan een huisarts- of tandartspraktijk (vooral die laatste is relatief erg duur door de apparatuur). Alleen fitnessapparatuur kan voor de fysiotherapeut wel een grote kostenpost zijn. De goodwill is in de fysiotherapie doorgaans lager dan bij de andere twee beroepsgroepen. Dat komt doordat er minder sprake is van patiënten die echt verbonden zijn met de praktijk. De prijs van een praktijk ligt doorgaans tussen de 1 en 3 keer reële winstverwachting na ondernemersbeloning. Het overnamebedrag hangt onder andere samen met de ligging en de certificatie, een gecertificeerde praktijk laat zien zijn zaakjes goed op orde te hebben.


Ketens

De fysiotherapie kent ketens en die groeien met name in de dichtbevolkte gebieden. De jongere praktijkhouders willen over het algemeen het liefst een grotere praktijk, omdat dat hen in staat stelt zich te specialiseren.


Thera Evers, Rob Boelens en Arjan Wijnands zijn sectorspecialisten medische en vrije beroepen bij ABN AMRO.

 

 

Geplaatst door: Laura Vliek Laura Vliek
Stagiaire
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen