menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 december 2017

Amsterdamse tandarts biedt gratis tandzorg op zondag

Dak- en thuislozen in Amsterdam kunnen iedere zondag bij tandarts Sharif Tairie terecht voor een gratis behandeling. Dit doet hij vanuit de stichting Dentist for Humanity.
Amsterdamse tandarts biedt gratis tandzorg op zondag

Sinds tandzorg niet meer in het basispakket zit, is de tandarts voor veel mensen onbetaalbaar geworden. De Amsterdamse tandarts Sharif  Tairie opent daarom op zondag de deuren van zijn praktijk om gratis mensen te helpen die anders geen toegang hebben tot tandzorg.

 

Tairie, een 25-jarige tandarts, ziet soms thuis- of daklozen voorbij komen die al decennialang niet naar de tandarts zijn geweest. De grootste reden van deze zorgmijding: geld. Zij hebben vaak een nieuwe tand nodig of een geheel nieuw gebit en dat kost enkele duizenden euro’s. Een behandeling die niet vergoed wordt door de zorgverzekering. Door hun slechte gebit ervaren veel dakloze patiënten een gevoel van schaamte. “Een slecht gebit hindert veel mensen in hun functioneren. Zo had ik een ex-verslaafde in de stoel die door zijn gebit geconfronteerd bleef met zijn verslaving. Een nieuwe tand maakte bij hem een enorm verschil”, vertelt Tairie.

Inmiddels kent zijn praktijk een wachtlijst. Hij ziet dat het probleem zich niet alleen afspeelt in Amsterdam en dat het vooral een structureel probleem is dat een permanente oplossing behoeft. Hij hoopt dan ook dat steeds meer tandartsen zich via Dentist for Humanity zullen inzetten voor de kwetsbare groepen in de samenleving. 

Bron: Nationale Zorggids
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Tandarts Mondzorg
Gerelateerde artikelen