menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 juni 2017

Inspirerende zorgondernemers (3): diëtiste Berdien van Wezel

Al bijna 20 jaar is Berdien van Wezel actief als zelfstandig diëtist. In die twee decennia heeft zij een veelzijdig bedrijf opgebouwd. En nog steeds zit zij vol plannen.
Inspirerende zorgondernemers (3): diëtiste Berdien van Wezel

Al snel nadat Berdien een eigen onderneming startte als diëtist realiseerde zij zich dat je beter met anderen kan samenwerken om te kunnen groeien. Op die manier kun je een gevarieerd aanbod creëren. Inmiddels bestiert Berdien een team van vijf diëtistes en een winkel. Haar specialismes zijn overgewicht, eetstoornissen, darmklachten en ouderenzorg.

 

Kritische cliënten, nieuwe concurrenten

In de loop der jaren heeft Berdien grote verschuivingen gezien. Zorgverzekeraars worden steeds kritischer en hoewel de vergoeding voor een diëtist in het basispakket zit, hebben veel mensen in de eerste maanden van het jaar de neiging diëtisten te mijden omdat zij dat, door het eigen risico, direct in hun portemonnee voelen. Cliënten worden ook veeleisender en zij verwachten een goede service. Verder ervaren diëtisten in toenemende mate concurrentie uit de hoek van bijvoorbeeld gewichtsconsulenten en personal trainers.

 

Spreiding van inkomstenbronnen

Ondanks deze omstandigheden groeit de omzet van Berdien. De kernwaarde van het hele team - ondernemingszin en zorgvuldig relatiebeheer met klanten, hun zorgnetwerk en zorginstellingen - werpt zijn vruchten af. Berdien heeft sinds twee jaar een winkel waar dieetproducten te koop zijn en waar mensen makkelijk binnenlopen voor advies en begeleidingstrajecten. Zij werkt ook samen met de voedingsindustrie. Die weet haar steeds beter te vinden, vanwege bijvoorbeeld haar deskundigheid op het gebied van het in de markt introduceren van nieuwe producten. Verder geeft Berdien les en begeleidt ze andere diëtisten.

 

Franchiseketen

De pijlen van Berdien zijn nu gericht op het opzetten van een franchiseketen van haar winkelconcept en op meer samenwerking met zorgcentra. Vooral daar ziet zij de grote expertise van diëtisten steeds meer tot zijn recht komen. Dat is ook haar belangrijkste advies aan andere diëtisten: wees je bewust van je brede expertise en stel je ondernemend op, kijk naar kansen en werk intensief samen met anderen.

 

Extra uitstraling

Momenteel investeert Berdien extra in haar marketing, met een externe specialist die een nieuwe website verzorgt en de inrichting van social media opzet. Daarvan verwacht zij zeker extra omzet.

 

Hanneke Andringa

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Ondernemerschap
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen