menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 juli 2017

Nieuwe website biedt handleiding voor opzetten eerstelijnscentrum

Een nieuwe website helpt zorgondernemers op weg bij het complexe en intensieve project van het starten van een eerstelijnscentrum. De tip? Een heldere en gedeelde zorgvisie.
Nieuwe website biedt handleiding voor opzetten eerstelijnscentrum

De onderlinge samenwerking tussen de zorgverleners onder één dak neemt toe. Wellicht overweegt u ook een gezondheidscentrum op te zetten of te participeren en heeft u behoefte aan informatie en sparring partners.


Op initiatief van en in samenwerking met de Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) en de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) is een landelijk online platform voor het opzetten van eerstelijnscentra ontworpen: www.eerstelijnscentrumopzetten.nl. Op deze website vindt u informatie die u helpt om alle fases van het ontwikkelproces soepel te doorlopen. Van het uitwerken van een zorgvisie tot het bepalen van de samenwerkingsvorm. Maar ook kosten, financiering en overwegingen bij de bouw komen op deze website aan bod.

 

Waarom bestaat deze site?
De verschuiving van de zorg van de tweede naar de eerste lijn is een impuls voor het aantal gezondheidscentra. De trend is dat zorgverleners zich steeds vaker verzamelen in één gebouw. Het opzetten van zo’n eerstelijnscentrum is daarmee één van de grootste uitdagingen waar zorgverleners mee worstelen. Deze website is bedoeld om zorgverleners op weg te helpen en draagt er aan bij dat zorgverleners niet langer zelf het wiel hoeven uit te vinden. De website is gericht op zorgverleners die er aan denken of reeds zijn begonnen met het opzetten van een eerstelijnscentrum. Dit kunnen huisartsen of apothekers zijn, maar ook tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen of andere zorgverleners.


Wat biedt deze website? 
Bij de oprichting van een eerstelijnscentrum is een intensief en complex project. SPH en NLII bundelen hun krachten en helpen u samen met hun business partners en financieringspartners met deze website een eind op weg. Naast uitgebreide informatie vindt u op deze website handige checklists, links voor meer uitleg en verhalen van ervaringsdeskundigen. Zij blikken terug op hun ervaringen en delen hun tips met u.


Onafhankelijkheid
De lancering van deze website komt voort uit het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid van SPH, waarbij SPH extra inspanningen verricht op het gebied van zorg. Zo heeft SPH samen met NLII het NLII Apollo Zorgvastgoedfonds opgericht, waarmee een positieve maatschappelijke impact gerealiseerd wordt, die in het belang is van haar deelnemers. Deze website is het volgende initiatief, waarbij zorgverleners ondersteuning wordt aangeboden door het aanbieden van onafhankelijke informatie, ook over alle alternatieve financieringsmogelijkheden.  ABN AMRO is één van de drie financieringspartners.  Met een gedegen sectorexpertise wil ABN AMRO zorgondernemers inspireren en helpen ondernemen. 

 

Wat is de ‘tip’ bij het opzetten van een eerstelijnscentrum?
De belangrijkste tip is om te kiezen voor een gestructureerde aanpak. Het opzetten van een eerstelijnscentrum begint niet met een gebouw dat toevallig leeg is komen te staan, maar met een visie over de optimale zorg aan uw patiënten. Een heldere en gedeelde zorgvisie biedt de grootste garantie op chemie tussen zorgverleners die zich hebben verzameld in een gebouw. De vervolgstappen daarna om tot een succesvol eerstelijnscentrum te komen, vormen de structuur van deze website.

 

Winston Texel, Sector specialist medische en vrije beroepen bij ABN AMRO ( winston.texel@nl.abnambro.nl of deze website)

 

 

 

 

 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen

Lees meer over:
Gezondheidscentrum
Gerelateerde artikelen