menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 juni 2017

Praktijkhouden op Sint Maarten

Henriette Bouwman is praktijkhouder van een tandartspraktijk in Nederland én van een praktijk op Sint Maarten. Hoe voer je praktijk op een Caribisch eiland? En wat zijn de grootste verschillen met Nederland?

“Ik ben de praktijk op Sint Maarten in september 2015 begonnen”, vertelt Bouwman. “De praktijk in Nederland heb ik nog steeds, maar daar werkt nu een manager die mijn managementtaken overneemt.” Het gezin Bouwman leefde al lang in twee werelden. “We hadden al 30 jaar een vakantiehuis op St. Eustatius. Dat was echt ons tweede thuis. Ik werd gevraagd op Sint Maarten wat te starten. Man- en zoonlief zagen dat helemaal zitten.”

 

Verschillen

En zo is Bouwman al bijna twee jaar praktijkhouder op een Caribisch eiland. Dat moet heel anders zijn dan in Nederland. “Dat klopt. Hier komen de patiënten wanneer ze pijn hebben, mondhygiëne kennen ze niet en ze zijn slecht geïnformeerd over wat wel en niet goed is voor je gebit. In feite doe ik hier dus meer ontwikkelingswerk, wat ook weer leuk is. Zo schrijf ik nu ook artikelen in de plaatselijke krant om mensen meer wegwijs te maken op het gebied van mondverzorging.”

 

Ondernemen

Maar eenvoudig was het niet om de praktijk te starten, vertelt Bouwman. “Ik kan gerust zeggen dat het tien keer moeilijker is dan in Nederland. Je breekt als het ware in op het eiland en dat vinden de bewoners niet fijn. Je wordt dus eerst ontgroend door enorme tegenwerking en domme regels die verder alleen op jou van toepassing zijn.” Toch is het de ondernemer gelukt. “Als je laat merken dat je toch wel doorgaat en vriendelijk blijft, ook al is dat soms moeilijk, dan geven ze de strijd langzaam op.”

 

“Je krijgt ook niet zomaar een licentie. Er worden er een paar uitgegeven en dan sluit het blok zich weer. Het is geen vrije markt zoals in Nederland. De overheid bepaalt hoeveel licenties er worden uitgegeven en daarna is het dus niet meer mogelijk om binnen te komen. Voordeel is wel dat je geen tekort aan patiënten hebt.”

 

Pressure cooker

Maar er zijn meer voordelen aan praktijkhouden op een Caribisch eiland. “Het is relaxt werken. Na werktijd heb je echt een vakantiegevoel: meer vrijheid, mooi weer, zeilen, et cetera.” Maar de manier waarop de overheid werkt en het gebrek aan kennis, zijn wel echt nadelen, stelt Bouwman. “Het heeft mij 1,5 jaar geduurd om alle papieren voor elkaar te krijgen. Dat wachten kost erg veel geld, want het leven is hier schrikbarend duur.”

 

Is het dan iets om aan te raden? “Je moet een olifantenhuid hebben en behoorlijk wat geld achter de hand hebben. En het belangrijkste: je moet het écht willen. Het is zwaar geweest, heel zwaar. Maar de beste stalen komen uit de heetste vuren, zeg ik dan maar. Ik heb erg veel geleerd, heb in een pressure cooker gezeten, maar ik ben heel gelukkig dat ik heb doorgezet. Ik heb veel risico genomen, maar Sint Maarten is geen verkeerde plek om te vertoeven."

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Ondernemerschap
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen