menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
30 mei 2018

Zorg als onderwerp tweede Effectgesprek

Op woensdag 20 juni staat de discussietafel van het EffectGesprek in het Erasmus MC te Rotterdam. Die middag gaat de redactie van GroenEffect met professionals uit de zorg en (landschaps)architectuur in gesprek over ontwerptools voor healing gardens bij ziekenhuizen en zorginstellingen. U bent van harte uitgenodigd om mee te discussiëren over dit actuele thema dat groen en gezondheid verbindt.
Zorg als onderwerp tweede Effectgesprek

‘Er bestaat niet zoiets als een neutrale omgeving, dus kunnen we maar beter bewust omgaan met de uitwerking ervan op onze gemoedstoestand’, schreef filosoof Alain de Botton. Intuïtief voelen we allemaal aan hoe de fysieke omgeving van invloed is op onze emoties, stressbeleving en functioneren. Deze invloed wint, mede door wetenschappelijke onderbouwing (zo’n 2.500 studies), de laatste jaren aan belang, zoals in de zorg.

Bij nieuwbouw of herinrichting van ziekenhuizen wordt de invloed van de omgeving op het herstel (de  healing environment ) steeds vaker meegenomen. Een genezende omgeving zorgt ervoor dat patiënten sneller herstellen, dat ze zich veilig voelen, minder stress, angst en pijn ervaren en dat werknemers in de zorg beter kunnen functioneren. Daglicht, een goed binnenklimaat (frisse lucht), stilte, vriendelijke sfeer en natuur helpen daarbij.

 

Evidence Based Design

Het positieve effect van de aanwezigheid van groen in ziekenhuizen en zorginstellingen heeft zich inmiddels wel bewezen. Maar hoe healing gardens bij ziekenhuizen en groene ziekenhuisinterieurs moeten zijn ingericht om een zo optimaal mogelijk effect te bereiken op het mentale en fysieke welzijn is veel minder bekend. Inzicht in de werking van een omgeving helpt daarbij. Dat gebeurt steeds meer via Evidence Based Design . Hiermee baseer je het ontwerp op betrouwbare kennis vanuit de wetenschap en vanuit de praktijk, waarbij een verband wordt gelegd tussen het ontwerp van de (gebouwde) omgeving en het effect op de gezondheid. Bij het ontwerpen via de methodiek van Evidence Based Design werk je met een team van professionals met verschillende achtergronden en ervaringsdeskundigheid, waaronder de medische staf, in alle fases van het ontwerp samen.

 

EffectGesprek thema Zorg onderwerpen

In het Effectgesprek op woensdag 20 juni gaan professionals uit de zorg, de architectuur en de ontworpen groene ruimte in op de volgende vragen:

  1. Hoe kan je op basis van Evidence Based Design komen tot een ontwerptool voor een groene, helende zorgomgeving waarmee een optimaal mentaal en fysiek welzijn wordt bereikt?
  2. Wat heb je ervoor nodig om het gebruik van de tuin te implementeren in de organisatie zodat deze ook effectief blijft?

De middag wordt afgesloten met een bezoek aan de splinternieuwe daktuinen op het Erasmus MC. Het definitieve programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

U meldt zich hier aan.

 

Wat is het EffectGesprek?

Het EffectGesprek is een inspiratiebijeenkomst waarin professionals uit verschillende sectoren leren van elkaars ervaringen, elkaar nieuwe mogelijkheden en vergezichten bieden en concrete oplossingen zoeken voor knelpunten uit de praktijk. U leest hier meer.

 
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Gezondheidszorg
Gerelateerde artikelen