menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
8 oktober 2018

Serie: Artsen aan de grens

Zorgverleners die werken aan de grenzen van Nederland hebben een bijzonder werkveld. Wat hun werkplek en doelgroep zo bijzonder maakt? Wat zijn de uitdagingen en bijzonderheden? Dat leest u in de reeks: Artsen aan de grenzen van Nederland. In deze aflevering Marieke Wielens, fysiotherapeut in Eibergen.
Serie: Artsen aan de grens

“Ik ga nooit in mijn eigen woonplaats werken, straks spreken patiënten me aan tijdens het boodschappen doen”, zei Marieke Wielens (34) toen ze zo’n dertien jaar geleden van de opleiding kwam. Toch werkt de fysiotherapeut al twaalf jaar bij Fysio Samen Sterk in haar woonplaats Eibergen. “Het is me erg meegevallen, ik heb er nooit last van gehad. Vrienden komen natuurlijk wel bij mij als ze behandeld moeten worden, maar verder zie ik weinig bekenden in de praktijk.”

 

Eibergen ligt tegen de Duitse grens, net onder Enschede. Het dorp kent zo’n 12.000 inwoners en twee fysiotherapiepraktijken. “In een klein dorp als dit moet je het vooral hebben van mond-tot-mond reclame”, weet Wielens. “Onze praktijk bestaat uit zes fysiotherapeuten en een administratief medewerkster. De therapeuten hebben allemaal hun eigen specialisatie.” Wielens zelf is Manueel Therapeut (SOMT) met specialisaties Dry Needling, Medical Taping, behandeling van MS-patiënten en COPD- & hoofdpijnklachten. “Met alle collega’s samen hebben we een breed kennisgebied en dus bedienen we een uitgebreide doelgroep.” Een doelgroep die geen specifieke leeftijdscategorie kent. “Van vergrijzing zien we in onze praktijk niet zoveel. Wellicht komt dit ook door de fysiotherapeut die praktijk houdt bij het verzorgingstehuis en hierdoor de meeste ouderen behandelt. Zij gaan niet helemaal naar onze praktijk voor hun behandeling.”  


“Wel zijn er Nederlanders die in Duitsland wonen en toch bij ons behandeld willen worden. Bijvoorbeeld doordat ze nog Nederlands georiënteerd zijn.” Ook is de Nederlandse fysiotherapie net anders dan de Duitse. “Waar wij veel zelf mogen bepalen en veel zelfstandigheid kennen als het gaat om het behandelplan, werken veel Duitse fysiotherapeuten in opdracht van de huisarts. Die bepaalt welke behandeling de patiënt krijgt. In Nederland worden we dus meer gezien als de specialist, dat leer je ook tijdens de opleiding al. Om die reden is er een aanzienlijke groep Duitse fysiotherapiestudenten die een opleiding en stage in Nederland wil volgen.”  


“Over tien jaar? Dan verwacht ik dat het patiëntenbestand zowel in grootte als in samenstelling niet veel veranderd is. Wel zullen we meer op preventie en een gezonde leefstijl sturen, net als in de rest van Nederland.”  

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Fysiotherapeut
Gerelateerde artikelen