menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
31 juli 2017

'Zelfmeting gaat de komende drie jaar echt groot worden'

In de gezondheidszorg gaan de technologische ontwikkelingen langzamer dan in andere sectoren, zegt Vincent Everts. Toch gaan volgens de trendwatcher de komende jaren technologische ontwikkelingen als artificial intelligende en het 'internet of things' de eerstelijnszorg echt veranderen.
'Zelfmeting gaat de komende drie jaar echt groot worden'

“Technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg gaan langzaam omdat je nou eenmaal voorzichtig moet zijn met security en privacy”, vertelt Everts. “Toch gebeurt er een hoop op het gebied van technologie, niet in de laatste plaats omdat sommige dingen echt aan verandering toe zijn.” 

 

Identificatie

Zo is identificatie op dit moment niet goed geregeld. “In Finland hebben ze dat juist heel goed voor elkaar. Dan kan je als zorgverlener eenvoudig aantonen wie je bent en is dat nog veilig geregeld ook. Dat gaat in de komende jaren hier ook wel gebeuren, dan kan je je overal identificeren met je telefoon.” Ook het uitwisselen van patiëntgegevens onder zorgverleners kan anders, volgens de trendwatcher. “We zijn dramatisch in uitwisseling. In Amerika hebben ze de zogenaamde ‘blue button’, dan is de patiënt het schakelpunt en bepaalt hij of zij naar wie de gegevens gaan. Maar dit is een tijdelijke oplossing, zolang een landelijk systeem voor gegevensuitwisseling nog niet werkt.” 

 

Internet of Things

Ook het Internet of Thing (IoT) is een ontwikkeling die de komende jaren zal doorzetten in Nederland. “Neem bijvoorbeeld sensoren, die worden steeds goedkoper terwijl ze ook steeds langer meegaan. Daarmee kan je als patiënt veel meer zelf meten en op afstand doorgeven aan een zorgverlener. Dit zal in de komende drie jaar echt groot worden. We gaan steeds meer naar zelfsturing, zelf bij je medische gegevens kunnen en zelf dingen meten. Dat gaat de wereld veranderen. ” 

Artificial intelligence zal ook een steeds grotere rol gaan spelen. Je moet daarbij denken aan een chatdienst met de huisarts die wordt bestuurd door een computer. “Over een paar jaar weet je als patiënt niet meer met wie je praat, zo slim wordt de ICT”, aldus Everts. 

 

Toekomst

Hoewel de ontwikkelingen in volle gang zijn, is de noodzaak volgens Everts niet groot. “We hebben eigenlijk niet hele grote problemen. Natuurlijk valt er wat te verbeteren maar eigenlijk gaat het in Nederland allemaal best redelijk. Maar toch, er zal een hoop veranderen.” 

 

Wilt u meer horen over de toekomstvisie van Vincent Everts over technologie in de eerstelijnszorg en wat dit voor u als praktijkhouder gaat betekenen, op de korte en op de lange termijn? 

Kom dan op 6 oktober naar MedischOndernemen LIVE waar Vincent Everts een keynote lezing zal geven om 13 uur. 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur