Huisarts berispt door Centraal Tuchtcollege wegens nalatigheid

donderdag 19 mei 2016
timer 3 min
Een huisarts heeft door het Centraal Tuchtcollege een berisping opgelegd gekregen vanwege nalatigheid. De arts nam de klachten van een patiënt volgens het College niet serieus waardoor de diagnose van alvleesklierkanker te laat geconstateerd werd.

Het Regionaal Tuchtcollege gaf de huisarts in eerste instantie een waarschuwing waarna de arts besloot in hoger beroep te gaan. Het Centraal Tuchtcollege heeft vervolgens besloten een berisping op te leggen.

 

De situatie

De patiënt bezocht in juni 2015 vier keer zijn vaste huisarts omdat hij last had van maagklachten en obstipatie. De huisarts schreeft hierom medicatie voor en verwees de patiënt voor een gastroscopie en colonoscopie. Vervolgens nam een waarnemend huisarts (de verweerder) de praktijk van de vaste huisarts waar. De patiënt bezocht de waarnemend huisarts nogmaals vier keer in de maand erop. Vanwege vakantie van de waarnemend huisarts, kwam de patiënt uiteindelijk bij een derde huisarts terecht, die de inmiddels door de patiënt gemaakte afspraak met de internist vervroegde. Na onderzoek heeft de internist de patiënt op 6 augustus 2013 medegedeeld dat er sprake was van alvleesklierkanker in een vergevorderd stadium met uitzaaiingen in de lever. Verder was er sprake van een gebroken wervel. De patiënt overleed in de nacht van 11 op 12 augustus.

 

De klacht

De patiënt bezocht in korte tijd veelvuldig de huisarts, in juni 2013 vier keer. Vervolgens is hij binnen 2,5 week nog een aantal keer door verweerder (de waarnemend huisarts) gezien. Patiënt klaagde over aanhoudende maagpijn en rugpijn en later ook pijn in het linkerbeen. De waarnemend arts liet een bloedonderzoek verrichten. Daaruit bleken afwijkende bloedwaarden. Verweerder heeft geen differentiaal diagnose gesteld maar heeft kennelijk gedacht aan een alcoholstoorni s, zo bleek uit het patiëntendossier. Besproken was het beleid om een aantal weken geen alcohol te nuttigen. Naar het oordeel van het College konden de klachten en de afwijkende bloedwaarden (verhoogde GGT en verhoogde bezinking) echter niet verklaard worden door een alcoholstoornis. Met dit beleid kon dan ook niet worden volstaan. Mede gelet op de veelvuldige bezoeken van patiënt in korte tijd had verweerder nader onderzoek moeten doen, bijvoorbeeld door middel van een echo, en meer gegevens moeten opvragen zoals de eetlust en het gewicht. 


De uitspraak

Het Centraal Tuchtcollege is tot het oordeel gekomen dat de huisarts niet heeft kunnen volstaan met het door hem gevoerde beleid, doch dat door hem het verrichten van nader onderzoek was aangewezen. Meer in het bijzonder en in aanvulling op hetgeen door het Regionaal Tuchtcollege is overwogen, stelt het Centraal Tuchtcollege dat er sprake was van een min of meer alarmerende geschiedenis van de patiënt en van frequente consulten in een korte periode, met een beperkte verslaglegging door de vaste huisarts. Gelet op de aard en inhoud van het aanhoudend klagen door patiënt, had de huisarts in elk geval een volledige anamnese moeten afnemen, aanvullend lichamelijk onderzoek moeten verrichten en  een differentiaal diagnose moeten opstellen. Door dit na te laten en vooral reactief te varen op het kompas van bloedwaarden en mededelingen van de patiënt (over diens alcoholgebruik) is de huisarts duidelijk tekort geschoten in wat van hem redelijk bekwaam handelend huisarts mocht worden verwacht. Deze tekortkoming levert de huisarts een berisping op.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Huisarts berispt door Centraal Tuchtcollege wegens nalatigheid

Meer artikelen met dit thema

Onderzoek pluriformiteit en keuzevrijheid: doe mee!

1 jul om 16:05 uurtimer5 min
In het huidige zorglandschap zien we schaalvergroting, verdergaande taakdifferentiatie en de vorming van…
Lees verder »

VGZ stopt met centrale inkoop van implantaten

6 mei om 12:57 uurtimer3 min
VGZ stopt vanaf 2022 met het centraal inkopen van implantaten. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde…
Lees verder »

Een op de drie tandartsen kijkt door corona anders naar zzp’ers

17 feb om 10:42 uurtimer4 min
Voor praktijkhouders is het lastig om de ontwikkelingen rond het werken met zzp’ers te vertalen naar hun praktijk…
Lees verder »

VWS zoekt oplossing rechtstreeks declareren mondzorgnota’s Wlz aan zorgkantoren

4 feb om 12:13 uur
Het Ministerie van VWS werkt aan een aanpassing van de regelgeving om het rechtstreeks digitaal declareren aan…
Lees verder »

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

17 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »

Specialisten VvAA: ‘Voor zzp’ers wordt het steeds lastiger langer in één praktijk te werken’

16 dec 2020 timer5 min
Wanneer is iemand een zzp’er? Hoe staat het met de zzp’er in de mondzorg? Erik van Dam en Ferdy de Wijs van VvAA…
Lees verder »

Eindejaarstips van de VvAA: fiscale voordelen voor uw zakelijke situatie

14 dec 2020 timer4 min
Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een goed moment om te checken van welke fiscale voordelen u in 2020 nog kunt…
Lees verder »

Personeelszaken in 2021: wat gaat er veranderen?

10 dec 2020 timer3 min
Komend jaar gaat er een aantal zaken veranderen in de wet- en regelgeving rondom personeelszaken. De KNMT heeft…
Lees verder »