‘Percentage tandartspraktijken dat deel is van keten groeit naar tien procent'

donderdag 1 oktober 2020
timer 3 min
Tandartsketens groeiden door in 2018, meldde Arts en Accountant onlangs. Het percentage tandartspraktijken dat deel uitmaakt van een keten was in dat jaar 6,5 procent. In 2017 was dat percentage nog 6,0 procent en in 2014 was het percentage 4,7 procent. Alexander Tolmeijer (Dentiva) schat op basis van eigen onderzoek het aantal praktijken dat aangesloten is bij een keten echter al op 10 procent.

In 2019 telde Nederland zo’n 4800 tandartspraktijken, zo bleek uit cijfers van brancheorganisatie KNMT, waarvan er in dat jaar zo’n 320 praktijken aangesloten waren bij een keten. Volgens Alexander Tolmeijer, adviseur bij Dentiva, ligt het aantal praktijken dat is aangesloten bij een keten inmiddels op ongeveer 350. ( ‘Als tandarts kun je van de opkomst van ketens veel leren’).

Meer dan 4 stoelen

Op basis van eigen onderzoek schat Tolmeijer dat het aantal praktijken dat onderdeel is van een keten groter is dan uit de cijfers van Tandarts.nl en Arts en Accountant nu blijkt. 'Ik denk dat een aandeel van 10 procent een betere inschatting is. In 2014 was de gemiddelde praktijkgrootte 2,6 stoelen. Tandartsen die nu starten met een praktijk mikken vaak op 2 tot 6 stoelen met een duidelijke overweging van 4 stoelen. De ketens hebben meestal grotere praktijken (4 en meer). Dus de rekensom 350 /4500 leidt tot een onderschatting van het aandeel van de ketens.'

Top 3 

Uit de actuele cijfers blijkt deze top drie:

  1. Curaeos                         118
  2. Dental Clinics                  94
  3. Fresh tandartsen             24

Aandeel grote investeerders

Tandartsketens zijn vaak in handen van investeerders. Zij hanteren een groeistrategie en kopen steeds meer praktijken op. Tandartsen treden in dienst van de keten en werken vaak op meer dan één locatie om zo efficiënter ingezet te kunnen worden. De gegevens van www.tandarts.nl laten zien dat het aantal ketens met meer dan vier vestigingen blijft stijgen. In 2018 telden zij achttien ketens, in 2017 waren dat er vijftien en in 2014 waren er nog acht ketens met meer dan vier vestigingen.

Vooral ketens bieden verschillende behandelingen aan

Tandartsketens hebben vaker dan zelfstandige praktijken verschillende disciplines in huis. Bijna 25 procent van de keten vestigingen hebben een mondhygiënist, implantoloog of een tandtechnicus in huis, becijferde Tandarts.nl. Van de praktijken die niet aan een keten verbonden zijn biedt 13 procent de diensten van een mondhygiënist, implantoloog of tandtechnicus aan. Ook kennen de ketens ruimere openingstijden dan de praktijken die op zichzelf staan.

Links:

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze  nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg.   

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Percentage tandartspraktijken dat deel is van keten groeit naar tien procent'