menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 juni 2018

3 managementlessen van het groep-8-kamp

Van de kinderen en juffen van groep 8 kun je als manager nog heel wat opsteken. Delegeren kunnen die juffen bijvoorbeeld als geen ander.
3 managementlessen van het groep-8-kamp

Vorige week had ik de eer om met mijn zoon mee te mogen op zijn groep-8-kamp. Het waren drie heel vermoeiende maar geweldige dagen. Ik heb niet alleen genoten van de kinderen, die (zonder wifi!) nog net de leeftijd hebben om ongegeneerd te spelen, maar terloops ook nog een paar dingen opgestoken die in mijn werk van pas komen. Deze ‘lessen’ wil ik graag met u delen.

 

Betrek iedereen

Ook bij de kinderen van groep 8, 11 of 12 jaar oud, zie je al dat ze zich in een groep heel verschillend opstellen. Bij een spannend spel maken sommige kinderen zich groot, gaan staan en nemen meteen de leiding. Anderen observeren, nemen een meer analytische houding aan en komen langzaam in actie. Sommige kinderen trekken zich terug. Juist die kinderen probeerde ik te stimuleren door met ze te praten en ze vragen te stellen (toevallig had ik dat net geleerd in een interventiecursus). Daar kwamen mooie dingen uit. 

Ook in de praktijk is dit belangrijk: richt je niet alleen op de mensen die het hardst schreeuwen, maar vraag ook de stille medewerker om zijn of haar mening.

 

Delegeer!

Het viel mij op dat de twee juffen die mee waren ontzettend goed kunnen delegeren. Zelf vind ik dit als perfectionist nog best wel eens lastig, maar de juffen blijven na het eten gewoon zitten en zeggen: “Ik zoek 3 vrijwilligers om de tafel af te ruimen”. Thuis werkt dat niet, hier wel. Als je voldoende autoriteit hebt en je de sfeer creëert van ‘we moeten het met zijn allen doen’ zijn de kinderen geneigd om te helpen. Dat geldt ongetwijfeld ook voor medewerkers.

 

Creëer herinneringen

Wie herinnert niet zijn eigen schoolverlaterskamp? Bij mij is het al 33 jaar geleden en ik herinner het me nog goed. Er ontstaat door zo’n gedeelde ervaring een enorme saamhorigheid. Je leert elkaar op een heel andere manier kennen.

Ook met uw praktijk is het heel waardevol om samen uit de sleur te breken en gezamenlijke herinneringen te creëren. Doe eens wat anders met uw bedrijfsuitje: ga overnachten, sporten, dansen, knutselen. Er zal nog lang over worden doorgepraat

 

Arjan Wijnands is sectorspecialist Medische en Vrije Beroepen bij ABN AMRO  ( arjan.wijnands@nl.abnamro.com )

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen
Gerelateerde artikelen