menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 oktober 2018

6 tips voor een toekomstbestendige praktijk

Onder het motto ‘stilstand is achteruitgang’ gaf Maarten den Heijer tijdens MedischOndernemen LIVE 6 tips aan ondernemers die ook in de toekomst succesvol willen zijn. Op welke ontwikkelingen moet u letten en hoe speelt u erop in?
6 tips voor een toekomstbestendige praktijk

1. Positionering. Het is belangrijk om na te gaan waar u staat als praktijk. Wat voor soort praktijk wilt u zijn en wat is uw doel? Het bespreken van de interne en externe communicatie kan hierbij helpen.

 

2. Digitalisering. De digitalisering gaat snel. Internet en kennis is van iedereen. Intelligente systemen gaan ons in de toekomst beter begrijpen dan wij ons zelf.   Deze   weten precies wat wij nodig hebben voordat we dat goed en wel zelf beseffen. De patiënt of zijn robot heeft al aan de tandarts gecommuniceerd wat de specifieke dentale klachten zijn. Blijf op de hoogte van wat speelt op gebied van digitalisering en zorg dat u professioneel blijft in het aanbieden van zorg.  

 

Voorbeeld: Er is al een tandenborstel op de markt die de ademgeur kan peilen en de patiënt zelf kan adviseren. Van belang is dat de arts deze ontwikkelingen blijft volgen zodat hij/zij zijn/haar patiënt kan begrijpen.

 

  3. Duurzaamheid. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. 80% van de Nederlandse zorginstellingen wil zich committeren aan dit doel, terwijl nog maar 25% hiervan concrete doelstellingen voor ogen heeft. Kijk eens naar uw eigen praktijk om te kijken waar u als praktijkhouder kunt beginnen met verduurzamen. Medisch afval en de isolatie van praktijkpanden zijn goede beginstappen.


  4. Dashboard. Via een dashboard kunt u cijfermatig bijhouden waar u   staat. Het is een goede manier om uw financiën in beeld te brengen en te zien wat over het jaar gezien de opbrengsten en kosten zijn.  


  5. Fitheid. Het is belangrijk dat u en uw personeel zich fit voelen. Uit onderzoek is gebleken dat fitte werknemers 5% meer productie leveren en de personeelskosten met 15% dalen. Plan een maandelijkse afspraak in met werknemers om de mentale en fysieke toestand van de werknemer te bespreken.

 

6. Praktijkopvolging. Nadenken over de praktijkopvolging is voor velen een drempel. Het is een emotionele aangelegenheid die velen liever voor zich uit schrijven. Toch is het verstandig om na te denken over de opvolger, de praktijk en wat dat betekent voor uzelf.  

 

 

Maarten den Heijer, sectorspecialist medische en vrije beroepen bij ABN AMRO.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen

Lees meer over:
ABN AMRO Praktijk Toekomstvisie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen