menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 maart 2019

80 procent van Nederlanders bezoekt tandarts regelmatig

Het jaarlijkse bezoek aan de tandarts is vrijwel onveranderd. In vier jaar tijd steeg het aantal tandartsbezoekers met 4,4 procent. Vooral kinderen tussen de 4 en 18 jaar bezoeken de tandarts frequent. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over het bezoek aan de gezondheidszorg.
80 procent van Nederlanders bezoekt tandarts regelmatig

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) onderzoekt jaarlijks het bezoek van de Nederlandse bevolking aan de gezondheidszorg. Mondzorg is onderverdeeld in drie peilers, een bezoek aan de tandarts, orthodontist en mondhygiënist. De bevolking is in leeftijdscategorieën verdeeld.

 

In 2018 had 80 procent van de Nederlandse bevolking een contactmoment met de tandarts. De orthodontist werd bezocht door 8 procent van de totale bevolking, waarvan het grootste deel door kinderen. De populariteit van de mondhygiënist is in vier jaar tijd met bijna acht procent gestegen, dit kwam vooral door de groep 40- tot 65-jarigen: in 2018 bezocht 42 procent van hen de mondhygiënist. 

 

Gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen

Uit het onderzoek blijkt dat het besteedbaar huishoudensinkomen invloed heeft op het naar de tandarts gaan of niet. CBS: ‘In 2018 bezocht 71 procent van de mensen in een huishouden met een laag inkomen de tandarts, tegen 88 procent van mensen met een hoog inkomen.’ Opmerkelijk is dat een bezoek aan de orthodontist niet inkomensafhankelijk is.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen