menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 juni 2018

Bevel tot sluiting Gezondheidscentrum Medimel verlengd

Gezondheidscentrum Medimel in de Utrechtse wijk Kanaleneiland blijft voorlopig gesloten. Minister Bruins van VWS heeft het door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) opgelegde bevel tot sluiting verlengd. Dat heeft de IGJ bekendgemaakt.
Bevel tot sluiting Gezondheidscentrum Medimel verlengd

De inspectie legde het bevel op de huisartsenzorg per direct te staken, omdat er tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek op vrijdag 18 mei geen huisarts aanwezig was in het gezondheidscentrum. De toegezegde vervanging voor die dag kwam niet rond. Daarbij moest Medimel onmiddellijk waarneming regelen en de waarneming per direct op een voor patiënten toegankelijke wijze bekendmaken.

 

Onvoldoende verbetermaatregelen

Ook na een nieuw gesprek op 22 mei concludeert de inspectie dat er nog onvoldoende verbetermaatregelen zijn genomen om de tekortkomingen weg te nemen. Uit de brief van de minister aan de directeur van Medimel van 30 mei blijkt dat de huisarts ‘geen afspraken heeft met andere praktijken over waarneming in het geval van ontstentenis van de huisarts’. Doordat de continuïteit van zorg op deze manier in gevaar komt, levert dit een acuut en ernstig gevaar op voor de patiëntveiligheid. Het gezondheidscentrum mag pas weer open als de inspectie heeft geconcludeerd dat voldaan wordt aan de voorwaarden om goede zorg te verlenen. In de brief van de minister aan de directie van Medimel spreekt hij de hoop uit dat de zorgaanbieder zelf aantoonbaar zorgt voor duidelijke communicatie naar patiënten over de gevolgen van de verlenging van het bevel.

 

Op de website van Medimel staat een boodschap dat het gezondheidscentrum tijdelijk is gesloten. ‘Voor dringende zaken kunt u terecht bij de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk’, staat onder die mededeling. Patiënten van Medimel die wonen in Kanaleneiland kunnen voor huisartsenzorg terecht bij het in Kanaleneiland gevestigde gezondheidscentrum, patiënten daarbuiten kunnen een huisarts kiezen bij hen in de buurt, aldus de IGJ. De toezichthouder doet geen uitspraken over de manier waarop Medimel zijn patiënten heeft geïnformeerd.

 

Bekijk hier het hele rapport. 

Bron: IGJ
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen