menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 november 2018

Blog: Geen loze kreet maar echt betere zorg!

‘De juiste zorg op de juiste plek’ is hot in zorgland sinds het verschijnen van het rapport begin dit jaar. De zoveelste loze kreet? Voor mij zeker niet. Ik ben ervan overtuigd dat dit de kant is die we met de zorg op moeten.
Blog: Geen loze kreet maar echt betere zorg!

‘De juiste zorg op de juiste plek’ bespaart kosten, dat is waarschijnlijk waar het de overheid om te doen is. Maar voor mij is dat niet het belangrijkste. Ik denk echt dat het beste is voor het welzijn en welbevinden van de patiënt. Het is toch het fijnste om in je eigen thuissituatie zorg te krijgen, zolang het kan? Ik heb dat zelf ook ervaren in de mantelzorg voor mijn man die Alzheimer heeft.


Beeldbellen werkt
Wat is er nodig voor ‘de juiste zorg op de juiste plek’? Nieuwe technologie maakt het in ieder geval makkelijker. Als bank maken wij bijvoorbeeld veel gebruik van vergaderen per beveiligde beeldverbinding. Klanten kunnen zo gewoon lekker thuis vanaf de bank met ons overleggen. In de zorg is deze technologie ook heel bruikbaar: patiënten hoeven niet meer de reis naar een praktijk of ziekenhuis te ondernemen, zij kunnen in hun vertrouwde omgeving, omgeven door hun naasten, het gesprek voeren. Natuurlijk werkt dit niet voor elk consult, een lichamelijk onderzoek kan vanzelfsprekend alleen ‘in real life’, maar een deel van de afspraken kan zeker digitaal.

 

Vloeiend in elkaar overlopen
Deze technologie maakt het ook makkelijker om verschillende zorgprofessionals die niet op dezelfde plek werken bij elkaar ‘aan tafel’ te krijgen. En dat is cruciaal want afstemming tussen zorgverleners van verschillende disciplines is natuurlijk wat ‘de juiste zorg op de juiste plek’ mogelijk maakt. Ik zie hier en daar al mooie initiatieven: orthopeden en fysiotherapeuten die zorgvuldig afstemmen wie wat doet. Ik hoop vooral dat de patiënt niet meer van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Als zorgprofessionals goed met elkaar afstemmen wie welke zorg levert, en de zorg vloeiend overloopt van de ene naar de andere zorgverlener, is dat prettiger voor de patiënt. De vraag is nog wie de centrale persoon wordt die de zorg rondom de patiënt coördineert. Of kan dit ook een robot zijn?

 

Er kan meer veranderen dan je denkt
Voor zorgverleners betekent ‘de juiste zorg op de juiste plek’ een nieuwe manier van werken. Ik kan me voorstellen dat u aarzelt of het wel mogelijk is om de hele organisatie van de zorg te veranderen. Maar ik denk dat het kan, met kleine stapjes die uiteindelijk groot verschil gaan maken. Vergelijk het eens met roken. Ik kan me nog goed herinneren dat roken op kantoor en in restaurants volstrekt normaal was. Daar kunnen we ons nu allemaal helemaal niets meer bij voorstellen. Ik hoop dat het met de zorg ook zo zal gaan: dat het over 10 jaar de normaalste zaak van de wereld is dat zorgprofessionals niet meer in afzonderlijke hokjes opereren maar met elkaar vloeiend samenwerken in het netwerk rondom de patiënt. En dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat het ooit anders was.

 

Wieke van Gosliga is sectorspecialist medische en vrije beroepen bij ABN AMRO (wieke.van.gosliga@nl.abnamro.com)

 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen