De meeste zorgverleners deugen…..

maandag 21 oktober 2019
timer 4 min
Rutger Bregman verschijnt veel in de media op dit ogenblik. Zijn laatste boek heeft de titel: ‘De meeste mensen deugen’. Met de werkzaamheden die ik verricht, vertaalde ik de titel direct naar de zorg. Ik ben van mening dat dit zeker voor zorgverleners geldt, dat ze deugdzaam zijn, in orde zijn zoals het woord in het woordenboek vertaald wordt (Van Dale online 2019).

Vorige week was ik bij Bob, mijn tandarts. Hij heeft 30 jaar geleden het amalgaam van mijn gebit vervangen en mij daarmee zeer goed geholpen. Ik sprak vorige week mijn verbazing naar hem uit dat alles na 30 jaar nog zo goed functioneert. Hij heeft werkelijke uitstekend  werk geleverd. Bob deugt. Hij wordt alleen gek van alle administratieve last en maatregelen die er in laatste decennia bij zijn gekomen, vertelt hij.

 

Wandelen met diabetes type 2

In navolging van het experiment dat fysiotherapeut en psycho-neuro-immunoloog Leo Pruimboom in de Pyreneeën deed, ging ik in mei dit jaar als een van de teamleden mee met een diabetes type 2-groep naar Gulpen in Limburg. Het begeleidingsteam bestond uit een huisarts, de praktijkondersteuner diabetes, twee fysiotherapeuten, een diëtiste en een kok. De staf en groep liepen iedere dag, zes dagen lang, ongeveer 15 km per dag en sliepen in tenten. 

 

Resultaat is verbluffend 

Onze onderzoeksvraag was welke invloed een week lang goede voeding, bewegen en ‘environmental enrichment’ op een groep diabeten type 2 zou hebben. Het resultaat was verbluffend en blijvend tot op heden. Het gaat voor deze blog te ver om de resultaten met u te bespreken, maar binnen een week niet meer 'hoeven spuiten' is bijzonder.  Omdat er voor dit soort initiatieven nog geen geld is, gingen alle zorgverleners een week onbetaald mee. Het moge duidelijk zijn dat deze zorgverleners deugen, dat ze hart voor hun vak en voor hun cliënten hebben. Dit zijn zorgverleners die echt niet zinloos gecontroleerd hoeven te worden door externe auditbureau´s en die niet belast hoeven worden met onnodige administratieve ballast.

 

'Gemene-wereld-syndroom'

Iedereen kent verhalen uit de krant van een niet-deugende zorgverlener die door het tuchtrecht ter verantwoording is geroepen. Deze excessen zijn in de zorg inmiddels goed afgedekt. Het zijn uitzonderingen die af en toe groot in het nieuws komen, maar niets zeggen over de beroepsgroep. We leven in de rijkste, veiligste en gezondste tijd ooit, maar leiden volop aan het 'gemene-wereld-syndroom'. Ook de zorg wordt door vele controlemechanismen, onzinnige administratieve last en auditbureau´s benaderd als een wereld waar alles gecontroleerd moet worden. Zelfs Anne Frank schrijft in haar dagboek '….omdat ik nog steeds geloof, ondanks alles, dat mensen echt goed zijn in hun hart'.

 

Anders kijken

Anders naar de zorg kijken wordt het thema op de Carechangersdag van 6 maart 2020. Deze dag wordt gehouden in de Koepelkerk te Arnhem. Een kerk als schitterende plek voor de stelling: 'De meeste zorgverleners deugen'. Een inspirerende dag die je uit zal dagen en, het belangrijkste, zelf in beweging zal zetten. Laten we er allen van overtuigd zijn: 'De meeste zorgverleners deugen…..'


Carechangers.com

Bij ons internationale symposium Open Future, met als titel ’Create Your Own Future’, lieten we zien hoe je kunt veranderen. Tijdens de ‘ Carechangersdag’ op 6 maart 2020 gaan we daar opnieuw op in. Vast staat dat als je iets wilt veranderen je ook zelf zult moeten veranderen.

 

Harry Geurkink is te bereiken op  hargeurkink@gmail.com. Lees hier het interview met Geurkink in MedischOndernemen:  Harry Geurkink over coöperatie Fysiocare: ‘We hebben onze database beter op orde dan de zorgverzekeraar’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De meeste zorgverleners deugen…..

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Buitenlandse tandartsen zijn broodnodig. Wie doet er mee?

14 mrt om 12:00 uurtimer3 min

De schier oeverloze strijd voor meer opleidingsplaatsen voor tandartsen is zinloos, als er niet tegelijkertijd…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 15:17 uurtimer4 min

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »
Timo Hans Stress is een kunst www.timohans.nl
person_outlineBlog

Ga stress te lijf met ‘Stress is een kunst’

6 mrt om 16:00 uurtimer4 min
Het gebruikelijke recept als je last hebt van stress is rust. Maar is dat echt de beste therapie? In ‘Stress is…
Lees verder »