menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 maart 2019

Echt ondernemen

In de nieuwe MedischOndernemen leest u mooie voorbeelden van professionals die energiek aan de weg timmeren. Aansprekende verhalen van bevlogen zorgverleners, met oog voor de omgeving en met een groot gevoel voor sociaal ondernemerschap. En ja: ze moeten er natuurlijk ook aan verdienen, hoewel ze dat niet altijd graag toegeven.
Echt ondernemen

Zo verrees onlangs in ‘s Gravenzande een multidisciplinair centrum voor voetzorg dat de nogal ruime naam ‘Plein van welzijn’ meekreeg. Een van de ondernemers is kinderfysiotherapeute Wendy Scholtes-Bos. ‘Ondernemen is ook zoeken naar mensen die samen met jou willen investeren in een gezonde toekomst.’ Ze neemt het initiatief tot preventieprogramma's als Sportkanjers, gaat de discussie met zorgverzekeraars aan en draagt bij aan slimme apps die kinderen stimuleren in gezond gedrag ( lees het interview:  ‘Kijk verder dan de eigen discipline en zoek de samenwerking’) .

 

In beeld brengen hoe de moderne praktijk van medische ondernemers eruit ziet, is niet zo makkelijk. Dat komt niet alleen door de complexe financiering, maar ook omdat praktijkhouders vaak alleen schoorvoetend vertellen over hun praktijk. Zo zijn ze voorzichtig over hun motieven (‘Ik hoef geen geld te verdienen aan de verhuur van praktijkruimte’) en de meningen die ze hebben (‘Veel gezondheidscentra werken niet efficiënt’).

Soms schrikken ze achteraf ook van de kritische opmerkingen die ze maken over de rol van de overheid (‘We kregen geen enkele medewerking van de gemeente’), de zorgverzekeraar (‘We zijn bijna in loondienst bij de verzekeraar’) of de eigen beroepsgroep (‘Fysiotherapeuten zijn rare mensen’).

 

Ondernemers die vrijuit praten over hun praktijk zijn een verademing. Neem Greetje Bosma-Winters, fysiotherapeute uit Kollum (lees het interview:  Friese fysiotherapeute daagt minister Bruins uit: ‘Behandelindex is niet geschikt om beleid op te maken’ ). Ze nodigde minister Bruins van Medische Zaken uit om zelf eens te zien wat het is om in een krimpregio op basis van de zogeheten behandelindex te worden afgerekend. Tegelijk wordt het aantal behandelingen in haar regio beperkt door het dalende aantal mensen met een aanvullende verzekering. En dat roept – heel kort door de bocht – de vraag op: is in het huidige zorgstelsel, waar zorgverzekeraars de prioriteiten bepalen, echt ondernemerschap eigenlijk wel mogelijk?

 

Martin Zuithof, hoofdredacteur

Reageren?
mzuithof@medischondernemen.nl

Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur

Lees meer over:
Ondernemen Zorgverzekeraar
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal