menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 augustus 2020

‘Een op de vijf vacatures in de zorg is niet vervulbaar’

34 procent van de vacatures voor verpleegkundige functies is onvervulbaar. Voor verpleegkundig specialisten liggen de percentages voor onvervulbare vacatures zelfs tussen de 60 en 82 procent. Dit blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktupdate van ABN AMRO. Landelijk loopt de zorg, samen met de energiesector, voorop als het gaat om niet vervulbare vacatures.
‘Een op de vijf vacatures in de zorg is niet vervulbaar’ Foto: Shutterstock

Ondanks de coronacrisis en de sterke terugloop van het aantal vacatures, ligt het aantal niet vervulbare vacatures in Nederland op 10,4 procent, zo blijkt uit de arbeidsmarktupdate van ABN AMRO ( 'Arbeidsmarktupdate'). Tussen regio’s en sectoren bestaan grote verschillen.

 

'Een op drie verpleegkunde vacatures onvervulbaar' 

In de gezondheidszorg is zelfs één op de vijf vacatures onvervulbaar. Zo is de krapte binnen de beroepsgroep verpleegkundigen hoog met 34 procent aan onvervulbare vacatures. Voor meer specialistische beroepen ligt het percentage onvervulbare vacatures nog hoger: cardiologisch verpleegkundigen (82 procent van vacatures is onvervulbaar), verpleegkundig specialisten (70 procent onvervulbaar) en intensive care-verpleegkundigen (60 procent onvervulbaar). 

 

'43 procent zorgmedewerkers vertrekt binnen twee jaar'

Een van de oorzaken is dat 43 procent van nieuwe werknemers in de zorg binnen twee jaar weer vertrokken is. Dat concludeerde de commissie ‘Werken in de Zorg’ eerder dit jaar, in een onderzoek in opdracht minister De Jonge ('Uitstroom van nieuw zorgpersoneel blijft probleem'). Daarnaast is ook de vergrijzing een belangrijke oorzaak van de almaar groeiende zorgvraag. 

 

'Ondanks groeiende waardering zorgberoepen'

Onlangs bleek uit eerder onderzoek dat meer Nederlanders zich aangetrokken voelen tot een baan in de zorg dan voor de coronacrisis (18 procent). Een even hoog percentage stelt echter dat ze zich juist minder aangetrokken voelt tot werken in de zorg. 

 

‘Positief over zorg op afstand’

De verwachting is dat het tekort aan zorgpersoneel hoog blijft, met name in de grote steden. In Rotterdam is liefst 56 procent van de zorgvacatures onvervulbaar, in Amsterdam  41 procent, in Utrecht 40 procent. Sonny Duijn, sectoreconoom bij ABN AMRO, stelt dat krapte in de grote steden heeft te maken met de relatief lage lonen in de gezondheidszorg, waardoor het voor zorgpersoneel moeilijker is de hoge woonkosten in grote steden te dragen.

 

‘Werken buiten de grote steden is dan het alternatief. Digitalisering en ‘zorg op afstand’ kunnen een deel van de oplossing zijn. Uit eerder onderzoek van ABN AMRO blijkt dat maar liefst 70 procent van de chronische patiënten voor zorg op afstand openstaat.’ 

 

Links: Zorgenz,   'Uitstroom van nieuw zorgpersoneel blijft probleem';  ABN AMRO, 'Arbeidsmarktupdate'

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur

Lees meer over:
Arbeidsmarkt Vacature ABN AMRO
Gerelateerde artikelen