menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 januari 2019

eHealth en beperkte gezondheidsvaardigheden moeten onderdeel worden van opleiding

1 op de 3 Nederlands heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Werkgroep Zorg 2025 pleit er voor dat zorgverleners in hun opleiding moeten leren over patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.
eHealth en beperkte gezondheidsvaardigheden moeten onderdeel worden van opleiding

Werkgroep Zorg 2025 is van mening dat het gebruik van eHealth, waarbij de eigen verantwoordelijkheid en de besluitvorming bij de patiënt ligt, een hoge drempel is voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zorgverleners zijn zich daar niet altijd van bewust en het ontbreekt hen vaak aan de juiste kennis om goed te kunnen begeleiden.


Daarom doet Werkgroep Zorg 2025 een oproep aan de medische opleidingen om eHealth en de ondersteuning van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigen een vaste plek te geven in het onderwijs. Zij publiceerden hun statement in een formele versie en een versie begrijpelijk voor iedereen.


Beperkte gezondheidsvaardigheden

Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheid gerelateerde beslissingen. Uit onderzoek van Pharos  blijkt dat 29% van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden heeft.

 

Drie type vaardigheden spelen hierbij een rol:

  1. Functioneel, zoals lezen en schrijven, rekenen en zoeken op internet
  2. Interactief of communicatief, zoals begrijpend lezen, abstract denken, hoofdzaken van bijzaken scheiden en reflecteren
  3. Kritisch, zoals toepassen van informatie, ordenen, vooruitdenken en prioriteiten stellen

Het gaat met name om laagopgeleiden, ouderen en migranten, maar ook hoogopgeleiden kunnen moeite hebben met medische informatie.

 

Pharos

Pharos is het landelijke expertisecentrum op het gebied van gezondheidsverschillen. Door nationale en internationale kennis te verzamelen, te verrijken en te delen proberen zij de grote gezondheidsverschillen terug te dringen.

 

Bronnen: Pharos en Werkgroep Zorg 2025

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
eHealth Communicatie Opleidingen
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen