menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 december 2018

Elke tandarts verdient een miljoen

Je pensioen kost een miljoen, zeg ik altijd. Dat klinkt als een enorm bedrag maar als je het deelt door 20 jaar dan kom je uit op 50.000 euro per jaar. De gemiddelde tandarts is gewend aan meer. Vermogen opbouwen is dus het devies. Na al die jaren hard werken verdient u namelijk een goed pensioen.
Elke tandarts verdient een miljoen

Er zijn altijd genoeg redenen te bedenken om uw geld aan andere dingen te besteden dan aan uw pensioen. U bent ondernemer en wilt uw praktijk laten groeien dus daar stopt u geld in. U heeft net een huis gekocht, de kinderen gaan studeren, et cetera. Financiële keuzes waar veel voor te zeggen is, maar vergeet ook niet uw pensioenpot.

 

Misschien denkt u: mijn praktijk is mijn pensioen. Hierin investeren is uiteraard een goed plan, want daardoor stijgt uw inkomen of wordt uw praktijk meer waard. Maar het is niet verstandig om uw gehele pensioen te baseren op de mogelijke waarde van uw praktijk in de toekomst. Sommige praktijken brengen best wat geld op, andere veel minder. Voor het gros van de tandartsen is de opbrengst van de praktijk (bij lange na) niet genoeg voor een prettig pensioen. Vergeet ook niet dat u over de opbrengst van uw praktijk nog flink belasting betaalt, houd maar rekening met een derde van de verkoopprijs.  

 

En zo kan het gebeuren dat tandartsen, die over het algemeen toch een heel aardig inkomen hebben, niet genoeg geld hebben voor hun pensioen. Ik zie regelmatig dat tandartsen na hun pensioenleeftijd nog steeds aan de stoel staan. Niet omdat ze daar zin in hebben, maar omdat ze niet genoeg gespaard hebben. En het liefst wilt u na uw pensioen niet alleen genoeg hebben om rond te komen, maar ook om in uw huidige woning te kunnen blijven wonen, een mooie reis te maken of uw kinderen iets na te laten. 

 

Waarom is het toch zo moeilijk om geld opzij te zetten voor later? Het is lastig om een situatie in de verre toekomst op waarde te schatten, immers: ‘Wie weet hoe het leven er dan voor staat?’ Het werkt ook zo, dat is psychologisch onderzocht, dat de waarde van 100 euro in het heden groter ‘voelt’ dan de waarde van 100 euro over 20 jaar. Dus als u moet kiezen tussen nu geld uitgeven of over 20 jaar, dan valt de keuze toch vaak op het heden.

 

Tips

Mijn tip is om per maand een vast bedrag opzij te zetten voor uw pensioenpot. Ik zou adviseren om te beginnen vanaf het moment dat u begint te verdienen. Zeker wanneer u vroeg begint, kan het geld nog lang renderen. 

 

Een interessante optie is om geld te storten in een lijfrente. Wanneer u met pensioen gaat, kunt u dit opgebouwde vermogen periodiek laten uitkeren. Deze uitkeringen zijn belast tegen een lager belastingtarief. Naast dit fiscale voordeel wordt over het opgebouwde vermogen ook géén vermogensbelasting geheven. 

 

Als u al wat ouder bent en nog geen pensioen hebt opgebouwd, is dat geen reden om te wanhopen, maar wel reden om een meer gestructureerd plan op te stellen. Breng goed in kaart hoeveel u denkt nodig te hebben als u met pensioen bent en hoe u dat bedrag kunt realiseren. Ik kan u eventueel helpen bij het opstellen van zo’n plan. 

 

Henk-Jan van Roekel is Senior Healthcare Banker bij het adviesteam Mondzorg van Van Lanschot Healthcare

 

h.vanroekel@vanlanschot.com

+ 31 6 12 28 02 21

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Pensioen Financieel Tandarts
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen