menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 april 2019

Farmaceut GSK stopt met bezoeken van huisartsen

De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK), een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, stopt in Nederland met het bezoeken van huisartsen. Huisartsen staan minder open voor informatie vanuit een producent van geneesmiddelen.
Farmaceut GSK stopt met bezoeken van huisartsen

Daan Gijbels, algemeen directeur van GSK Nederland, noemt de beslissing in Het Financieel Dagblad ‘pijnlijk’. Hij is bang dat nieuwe producten van farmaceutische bedrijven moeilijker hun weg vinden naar patiënten. Gijbels zegt in de hele maatschappij een negatieve houding te merken ten opzichte van de farmaceutische industrie. Volgens GSK was vorig jaar nog maar 16 procent van de huisartsen bereid een artsenbezoeker van de farmaceut te ontvangen, enkele jaren geleden was dat nog de helft. Twee jaar geleden is GSK al gestopt met het betalen van artsen voor het houden van spreekbeurten en vergoedt het bedrijf geen reis- en verblijfskosten meer van artsen die congressen willen bezoeken. Het besluit van GSK heeft geleid tot het vertrek van dertig artsenbezoekers bij het bedrijf.

 

NHG blij met beslissing GSK

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), dat de richtlijnen maakt waarop huisartsen hun voorschrijfgedrag baseren, is blij met de beslissing van GSK. Het genootschap adviseert huisartsen al sinds 2006 om geen individuele vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie te ontvangen. Volgens Rob Dijkstra, voorzitter van de NHG, heeft een artsenbezoeker maar één doel: de huisarts zover krijgen dat hij het nieuwe middel gaat voorschrijven. Dit is volgens Dijkstra precies wat er in de praktijk gebeurt. Er zijn andere manieren voor artsen om op de hoogte te blijven van nieuwe middelen, zonder hulp van artsenbezoekers, stelt de NHG. Bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van richtlijnen die worden aangepast, door wetenschappelijke tijdschriften bij te houden, door bijscholing en door overleg met apothekers en andere artsen over het medicijngebruik van hun patiënten.

 

De afgelopen tien jaar is het aantal artsenbezoekers afgenomen. Dat zou komen doordat veel grote fabrikanten van geneesmiddelen zich niet langer richten op geneesmiddelen die door huisartsen worden voorgeschreven, maar meer op exclusievere medicijnen, die via de ziekenhuizen worden verkocht. Het is volgens Het Financieele Dagblad voor zover bekend voor het eerst dat een farmaceutisch bedrijf stopt met artsenbezoeken omdat die op te veel weerstand stuiten.  

 

Link: Farmaceut GSK stopt met bezoeken van huisartsen

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Medicijn
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen