menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 april 2019

Friesland eerste provincie met voldoende leefstijlcoaches

Friesland is de eerste provincie waar mensen overal mee kunnen doen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) bij professionele leefstijlcoches. Zorgverzekeraar De Friesland sloot de benodigde contracten met Ketenzorg Friesland, Zorggroep Catena en de Friese Coöperatie Fysiotherapie. In veel andere provincies zijn onvoldoende leefstijlcoaches.
Friesland eerste provincie met voldoende leefstijlcoaches

Uit cijfers van Vektis blijkt dat vooral de provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland achterblijven in het aantal leefstijlcoaches. Toch groeit het aantal leefstijlcoaches in het hele land gestaag. Van 294 geregistreerde leefstijlcoaches in januari naar 329 in maart. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar, dient een zorgaanbieder die deze interventies aanbieden, zich te registreren in het AGB-register van Vektis.

 

Groot marktaandeel Friesland

Dat Friesland vooroploopt in het aantal leefstijlcoaches komt volgens Paul Offringa, manager zorginkoop bij De Friesland, doordat De Friesland provinciaal een groot marktaandeel (60 procent) heeft. Dit is bij de meeste provincies niet aan de orde. Daardoor hoefde De Friesland voor provinciale dekking met slechts drie zorgaanbieders een contract te tekenen. Dit is gebeurd met Ketenzorg Friesland, Zorggroep Catena en de Friese Coöperatie Fysiotherapie.

 

Tekort leefstijlcoaches

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt het tekort aan leefstijlcoaches in een groot deel van Nederland. Uit de berekeningen van het RIVM komt naar voren dat 3,5 miljoen Nederlanders in aanmerking komen voor de GLI. Het instituut schat dat het aantal gecertificeerde aanbieders in 2023 op 1350 ligt.

 

Bron: Friesland is eerste provincie met voldoende leefstijlcoaches

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen