menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
27 november 2018

Fysiotherapeut verliest BIG-registratie door ontuchtzaak

Een fysiotherapeut die behandelingen geeft op het gebied van shiatsu is voor de tweede keer veroordeeld wegens ontucht en verliest zijn BIG-registratie.
Fysiotherapeut verliest BIG-registratie door ontuchtzaak

Vanaf 2012 tot februari 2016 is de klaagster, een vrouw, onder behandeling bij de fysiotherapeut. De vrouw wordt behandeld met  fysiotherapie en shiatsu behandelingen, die onder de noemer van fysiotherapie worden gedeclareerd. In februari 2016 verricht de fysiotherapeut seksuele handelingen waar hij vervolgens strafrechtelijk voor wordt vervolgd.

 

Daarnaast is hij strafrechtelijk veroordeel voor grensoverschrijdend gedrag naar een andere patiënte.

 

Miskenning

In het midden te laten of het seksueel contact deels vrijwillig of geheel onvrijwillig was, heeft de fysiotherapeut zijn positie en verantwoordelijkheid als professional miskent. De aangeklaagde fysiotherapeut had de situatie niet zo ver moeten laten komen. Het Tuchtcollege noemt het handelen van de fysiotherapeut onaanvaardbaar en vindt dat de fysiotherapeut had moeten weten, dat volgens de geldende regels en normen, seksueel contact met een patiënte tijdens de behandelrelatie ontoelaatbaar is.

 

Veroordeling Regionaal Tuchtcollege

De fysiotherapeut heeft in strijd gehandeld met de zorg die hij hoorde te verlenen. Vanwege het ontbreken van integriteit en betrouwbaarheid als zorgverlener besloot het Regionaal Tuchtcollege dat zijn inschrijving in het BIG-register werd geschorst. Daarnaast mocht hij in voorlopige hechtenis geen vrouwen behandelen en werd hij onder behandeling van een psychiater gesteld. 

 

Veroordeling Centraal Tuchtcollege

Omdat de fysiotherapeut volgens het Centraal Tuchtcollege de volstrekt ontoelaatbaarheid van zijn gedrag niet inziet wordt beslist dat de fysiotherapeut zijn inschrijving in het BIG-register verliest.

 

Bron: https://tuchtrecht.overheid.nl/nieuw/gezondheidszorg/uitspraak/2018/ECLI_NL_TGZCTG_2018_305

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen