menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
1 juli 2019

Gebruik amalgaam alleen bij medische noodzaak

Naar aanleiding van de aanscherping van de Europese milieuwetgeving omtrent het gebruik van kwik, wordt het gebruik van amalgaam in Nederland verder afgebouwd. Dit is de conclusie van het ‘Beleidsplan voor het terugdringen van het gebruik van amalgaam in de tandheelkunde’ dat donderdag 27 juni naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het afbouwen van amalgaam vindt plaats via voorlichting, monitoring en nadere definiëring van medische noodzaak.
Gebruik amalgaam alleen bij medische noodzaak

Alle EU-lidstaten hadden tot 1 juli de tijd om met een nationaal plan te komen waarin staat op welke manier het gebruik van amalgaam langzaam wordt stopgezet, meldt beroepsorganisatie KNMT. Het Beleidsplan voor het terugdringen van het gebruik van amalgaam in de tandheelkunde is tot stand gekomen door samenwerking tussen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze ministeries hebben nauw overlegd met de KNMT over de materie en de beroepsorganisatie onderschrijft de uitkomsten van het plan.

 

Amalgaam in Nederland beperkt gebruikt

Amalgaam wordt veelvuldig gebruikt voor het vullen van gaatjes in kiezen. Deze legering van kwik en een of meer metalen wordt in Nederland slechts beperkt gebruikt in tegenstelling tot veel andere EU-lidstaten. Uit cijfers van de KNMT en declaratiegegevens van verzekeraars blijkt dat het gaat om minder dan 1 procent van de nieuwe vullingen. Daarnaast hebben Nederlandse tandartsenpraktijken amalgaamafscheiders die amalgaamresten opvangen, waardoor Nederland voldoet aan dit aspect van de Europese wetgeving. Ook maakt amalgaam geen onderdeel meer uit van het opleidingscurriculum en worden alternatieve vulmaterialen worden vergoed. Sinds 1 juli 2018 is het verboden om amalgaam te gebruiken voor tandheelkundige behandelingen van melkelementen, kinderen jonger dan vijftien jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, tenzij dit medisch noodzakelijk is.

 

Amalgaam gebruiken bij medische noodzaak

De KNMT heeft zich de afgelopen periode hard gemaakt voor het gebruik van amalgaam in medisch noodzakelijke situaties. Het gaat bijvoorbeeld om grote restauraties waarbij zware kauwklachten een rol spelen of situaties waarin een holte in een tand niet goed droog te houden is. De KNMT maakt een overzicht van situaties waarbij het gebruik van amalgaam medisch noodzakelijk is en verspreidt dit onder tandartsen. Buitenlandse tandartsen die zich voor het eerst in het BIG-register inschrijven, worden voorgelicht over de Nederlandse norm omtrent het gebruik van amalgaam.  Mocht het gebruik van amalgaam de komende jaren toch toenemen, volgen aanvullende maatregelen. 

 

Bron: KNMT, Gebruik amalgaam alleen nog bij medische noodzaak en Beleidsplan voor het terugdringen van het gebruik van amalgaam in de tandheelkunde

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Tandheelkunde Wetgeving
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal