menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
27 oktober 2016

Geen sancties voor Menzis na schenden inkoopregels

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een klacht tegen zorgverzekeraar Menzis gegrond verklaard. Menzis is volgens de NZa niet transparant geweest en heeft de Regeling Zorginkoop geschonden. Toch legt de zorgautoriteit geen maatregelen op.
Geen sancties voor Menzis na schenden inkoopregels

NVOS-Orthobanda, de branchevereniging voor orthopedische hulpmiddelenzorg, diende de klacht in.  Omdat Menzis zich alsnog aan de afgesproken uiterste datum voor het ondertekenen van de inkoopcontracten zal houden treft de NZa “geen nadere handhavingsmaatregelen”.


Menzis heeft bij de inkoop van orthopedische schoenen 2017-2018 niet aan de eisen van de Regeling Zorginkoop voldaan. Deze regeling heeft als doel de transparantie van zorginkoop door zorgverzekeraars te vergroten. De NZa is duidelijk over de overtredingen van Menzis: “Het vervroegen van de reactietermijn zonder motivering, verkorten van de reactietermijn van 4 maanden naar 2 weken, en vervolgens voortdurend schuiven met de reactietermijn en de trage behandeling van vragen van zorgaanbieders.”  

 

Rian Veldhuizen, voorzitter NVOS-Orthobanda: "Wij zijn blij met deze beslissing van de NZa. NVOS-Orthobanda en individuele leden hebben Menzis meermaals tevergeefs gewezen op de Regeling Zorginkoop; op de onredelijkheid van een tekentermijn van twee weken in de vakantieperiode en het eenzijdig wijzigen van de voorwaarden, zoals het invoeren van clustering. Veel leden voelden zich gedwongen door Menzis om op de stippeltjeslijn te tekenen. Menzis heeft daarmee ons vertrouwen beschaamd. Wij vinden het zacht gezegd opvallend dat de NZa volstaat met vast te stellen dat Menzis de Regeling Zorginkoop heeft geschonden. De NZa verbindt aan de geconstateerde overtredingen geen enkele sanctie terwijl de NZa daartoe wel bevoegd is. De NZa had de zorgverzekeraars eerder dit jaar nog gewaarschuwd dat zij zich aan de regels hebben te houden."


Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
NZa Menzis Inkoop
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen