menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
28 november 2018

'Gelukkige organisaties presteren beter'

Het verhogen van het geluk van je medewerkers is de beste manier om de prestaties van je organisatie te verbeteren, denkt hoogleraar Ap Dijksterhuis. Hoe u dat aanpakt vertelt hij tijdens zijn keynote op Praktijk Anno Nu op 8 december.
'Gelukkige organisaties presteren beter'

“Gelukkige collega’s zijn creatiever en productiever, werken beter samen, zijn minder vaak ziek en ze zijn betere ambassadeurs van je organisatie. Geluk wordt vaak gezien als een gevolg van allerlei positieve ontwikkelingen, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat geluk juist de veroorzaker is”, weet Ap Dijksterhuis.


Dijksterhuis is hoogleraar, ondernemer, spreker en schrijver. Hij is hoofd van de afdeling sociale psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Als onderzoeker won hij wetenschappelijke prijzen (waaronder de zeer prestigieuze Early Career Award van de American Psychological Association), en was hij redacteur van het gezaghebbende Science. Hij probeert met inzichten uit de wetenschappelijke psychologie de wereld te verbeteren door gedrag te veranderen en door menselijk geluk te bevorderen. Dit doet hij onder andere met zijn ondernemingen D&B, voor gedragsverandering, en Happiness Lab, voor geluk.

 

Meer winst
“Gelukkige organisaties doen het beter, ook economisch en financieel. Sterker nog, het verhogen van geluk lijkt de beste manier te zijn om de prestaties van je organisatie te verbeteren. Meer geluk leidt dus letterlijk en figuurlijk tot meer winst. Investeren in geluk loont. Geluk in het werk is heel belangrijk: Gelukkige mensen werken harder, beter, ze zijn creatiever, en ze zijn minder vaak ziek. Maar hoe richten we een organisatie in zodat mensen inderdaad gelukkiger worden?”

 

De meeste bedrijven voeren periodiek een arbeidstevredenheidsonderzoek uit. “Dat is begrijpelijk, maar het is verouderd en niet zo ambitieus. Tevredenheid signaleert namelijk weinig meer dan de afwezigheid van problemen. Het stamt uit de tijd dat we hoopten dat ontevredenheid onder havenarbeiders niet zou leiden tot stakingen. Tevredenheid past bij behoudend HR-beleid, dat erop gericht is de mannen en vrouwen op de werkvloer niet door de ondergrens te laten zakken. Daarna is tevredenheid een te krappe jas geworden. We willen meer. We willen geluk en bevlogenheid, een soort geluk ‘plus’. Dat is logisch, wie wil tevredenheid, als je ook voor geluk kunt kiezen?”

 

Steeds meer organisaties, zoals Semco, Google en Zappos, stellen het verhogen van geluk dan ook als doel. Geluk is niet langer een frivool extraatje, maar een belangrijk onderdeel van beleid en strategie. Natuurlijk, geluk is in de mode, maar belangrijker is dat organisaties domweg in zijn gaan zien dat het helpt.

 

Weten hoe u uw medewerkers gelukkiger kunt maken binnen uw praktijk? Kom dan naar Praktijk Anno Nu op zaterdag 8 december 2019! Hét congres voor praktijkhouders in de mondzorg. Bekijk meer informatie en meld u aan. 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen