menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 mei 2016

Goedgekeurde modelovereenkomsten voor fysiotherapeuten beschikbaar

Met de afschaffing van de VAR-verklaring kunnen opdrachtgever (praktijkhouder) en opdrachtnemer (de zzp’er) een overeenkomst van opdracht sluiten op basis van een goedgekeurd modelovereenkomst. Inmiddels zijn er modelovereenkomsten voor praktijkmedewerking en praktijkwaarneming voor paramedici opgesteld en goedgekeurd door de Belastingdienst.
Goedgekeurde modelovereenkomsten voor fysiotherapeuten beschikbaar

De modelovereenkomsten zijn opgesteld door KNGF, VvAA en de partners van het Paramedisch Platform Nederland (PPN).

 

De Belastingdienst heeft de modelovereenkomsten voor praktijkmedewerking en praktijkwaarneming voor fysiotherapeuten goedgekeurd en gepubliceerd. Deze overeenkomsten zijn bedoeld om de arbeidsrelatie vast te leggen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers die allebei willen werken zonder dienstbetrekking. Opdrachtgevers die werken op basis van deze overeenkomsten, waarbij dus geen sprake is van dienstbetrekking, hoeven geen loonheffingen in te houden en af te dragen.

 

Implementatietermijn

Tot 1 mei 2017 geldt een implementatietermijn. De Belastingdienst geeft zzp’ers en opdrachtgevers gedurende deze periode de tijd om hun werkwijze aan te passen. Tot 1 mei 2017 helpt de Belastingdienst bij de invoering van de nieuwe werkwijze, maar de opdrachtnemer en opdrachtgever hebben wel een inspanningsverplichting. Dit betekent dat zij beide actief bezig moeten zijn om  de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat er niet in loondienst wordt gewerkt, bijvoorbeeld door het aantoonbaar met elkaar in gesprek te zijn over het gebruik van een modelovereenkomst en over eventuele noodzakelijke aanpassingen in de werkwijze. Daarbij is het natuurlijk van belang dat opdrachtgever en opdrachtnemers zich niet als werkgever en werknemer ten opzichte van elkaar gedragen.

 

Bekijk hier de modelovereenkomst.

bron: KNGF
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen