menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 juli 2018

Handboek voor e-consult huisarts verschenen

Om huisartsen te helpen bij het inzetten van e-consulten in hun praktijk hebben LHV, NHG en NICTIZ een praktisch handboek ontwikkeld: 'E-consult, hoe regelen we dat?'
Handboek voor e-consult huisarts verschenen


Bij 62% van de huisartsenpraktijken is het inmiddels mogelijk om een e-consult te doen. Het daadwerkelijke gebruik van het e-consult is echter nog niet zo hoog. Onbekendheid met e-consult speelt daarbij een belangrijke rol, zo blijkt uit de eHealth-monitor 2017. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn. Huisartsen hebben op hun beurt vaak simpelweg de tijd (en kennis) niet om patiënten op deze mogelijkheden te wijzen. ‘E-consult, hoe regelen we dat?! Handboek voor huisartsenpraktijken’ speelt hierop in.

Interactief en praktisch
Voor elke fase, van oriëntatie tot implementatie, biedt het interactieve handboek praktische informatie. Het handboek bevat onder andere:
• antwoorden op vragen over de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten;
• Informatie over declaratiemogelijkheden;
• argumentenwijzers die helpen bij het maken van inrichtingskeuzes;
• tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult;
• een communicatietoolkit waarmee huisartsen het e-consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.

 

Eerlijke verhalen en waardevolle ervaringen
In het handboek zijn zoveel mogelijk ervaringen, ideeën en tips van huisartsen, praktijkmanagers en patiënten opgenomen. Ongeveer 45 huisartsenpraktijken en tien patiënten hebben een bijdrage geleverd en hun eigen ervaringen gedeeld. Zij kunnen als geen ander vertellen wat wél en wat niet werkt in de praktijk, zodat anderen van deze ervaringen kunnen leren.

 

Huisartsen aan zet
De belangrijkste les van deze praktijken is dat het initiatief bij de huisartsenpraktijken moet liggen, om het gebruik door patiënten te stimuleren. Zij zijn aan zet om met het e-consult te starten, op te schalen en onder de aandacht van hun patiënten te brengen. Daarom wordt het handboek breed verspreid onder huisartsen in Nederland.

 

Download de versie voor pc of de mobiele versie van het handboek

 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur

Lees meer over:
Nictiz LHV eHealth
Gerelateerde artikelen