menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 januari 2019

Als fysiotherapeut contractvrij werken

Harmotion is een van de weinige fysiotherapiepraktijken in Nederland die uitsluitend gespecialiseerd is in de psychosomatiek. Ze richten zich op duurzame gedragsverandering met als uitgangspunt de veerkracht van de cliënt. En het bijzondere: Harmotion werkt contractvrij.
Als fysiotherapeut contractvrij werken

Evelien Swiers en Jeroen Nieuwenhof kennen elkaar van de Hogeschool Utrecht Master Psychosomatische Fysiotherapie, waar Evelien docent is en Jeroen student was. Een jaar nadat Jeroen zijn master haalde, hakten ze de knoop door: ze werden business partners, om op deze manier hun passie en ambities te kunnen nastreven.

 

Maar business partners word je, volgens hen, niet zomaar. “We hebben ruim de tijd genomen om elkaar goed te leren kennen en tot een gezamenlijke visie te komen. ” vertelt Jeroen. In februari 2018 begonnen zij officieel als ondernemers en vanaf mei huren ze hun praktijkruimte in Voorschoten. Daarna begon het klussen en de marketing, want cliënten komen niet aanwaaien.

 

Financiering

Door hun specialisme, contractvrij werken en het creëren van verschillende geldstromen is Harmotion geen standaard fysiotherapiepraktijk. Jeroen en Evelien hebben bewust gekozen om contractvrij te werken om zo de optimale aandacht aan hun cliënten te bieden tegen een acceptabel tarief. “Wanneer cliënten (voor een deel) een eigen bijdrage leveren worden ze gestimuleerd in hun eigen verantwoordelijkheid wat leidt tot een betere motivatie en doelmatige zorg, “ vertelt Evelien. Het biedt hen de vrijheid om te werken en innoveren vanuit hun eigen visie op gezondheid.

 

Naast consulten biedt Harmotion ook trainingen en coaching aan particulieren en bedrijven. Jeroen: “Je kunt hier denken aan mindfulness-, compassie-, en slaaptrainingen, maar ook coachingtrajecten om meer zelfvertrouwen te krijgen of assertiever te worden. Allemaal met het lichaam als aangrijpingspunt.” Op deze manier werken we zowel curatief als preventief aan gezondheid. In 2019 hopen Jeroen en Evelien nog een derde inkomstenstroom te realiseren: ze willen nascholing bieden aan zorgprofessionals die zelf bekwaam willen worden in werken vanuit de psychosomatiek.

 

Anders marketen

Het is stoer om vernieuwend te zijn, maar het heeft ook nadelen. “We moeten altijd zelf het wiel uitvinden,” vertelt Evelien, “Wij hebben minder zekerheid, omdat we geen contracten afsluiten. Door deze onzekerheid moet je op andere manieren cliënten werven en de cliënt bijvoorbeeld benaderen vanuit hun perspectief van welke problemen ze ervaren en behoeften ze hebben Dat vraagt om het ontwikkelen van ondernemerscompetenties.” “Maar,” voegt Jeroen toe, “Wij vinden het juist leuk om te exploreren en te ontwikkelen, dus dat zit wel goed.”

 

Evelien en Jeroen hebben meerdere marketing- en communicatiemiddelen ingezet en kwamen tot de conclusie dat elke manier wel wat opleverde. Adverteren in de lokale krant, via Facebook, het maken van een overzichtelijke website met goede teksten, Linkedin, flyeren, een open dag, langs verwijzers gaan. Zelfs op verjaardagen praten ze over hun praktijk. Jeroen: “Zorgverlener ben je binnen de openingstijden, maar ondernemer ben je altijd. Zelfs op feestjes praat ik over ons bedrijf. Vanuit enthousiasme, maar ook omdat het werkt, want iedereen kent wel iemand die naar ons toe zou kunnen gaan.”

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal