menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 november 2018

Helft minder hartpatiënten naar ziekenhuis door samenwerking met cardioloog

Dankzij een maandelijks bezoek van een cardioloog van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) aan de huisarts, halveert het aantal patiënten met hartproblemen dat door de huisarts wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis.
Helft minder hartpatiënten naar ziekenhuis door samenwerking met cardioloog

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft een pilot uitgevoerd waarbij een cardioloog meekijkt bij de behandeling van patienten met hartklachten door de huisarts. Het idee is dat huisartsen patienten vaak doorverwijzen voor de zekerheid, omdat zij zelf minder ervaring hebben met hartpatienten.  Huisarts Carolien Emmens van de deelnemende Haagse praktijk Mozaïek: “In deze pilot kunnen we voor de patiënten waar we over twijfelen een echo, fietstest, 24-uurs-ECG en CT-scan aanvragen. Dit is sneller geregeld dan een afspraak bij de cardioloog. Een keer per maand bespreken we met de cardioloog de onderzoeksuitslagen en bepalen we welke patiënt bij ons kan blijven en welke we doorverwijzen. Dankzij deze besprekingen leren wij bovendien de gedachtegang van de cardioloog beter begrijpen.”


Cardioloog Bas van der Hoeven, een van de initiatiefnemers van de pilot: “We merken dat zeker de helft van de patiënten onder behandeling van de huisarts kan blijven. Zo kunnen wij ons concentreren op patiënten die meer specialistische cardiologische zorg nodig hebben. Bijkomend voordeel is dat huisartsen en cardiologen elkaar beter leren begrijpen en het contact laagdrempeliger wordt. Daardoor kunnen we straks overleggen op afstand, bijvoorbeeld met beeldbellen.”

 

De pilot is vorig jaar gestart met 5 deelnemende huisartspraktijken en loopt nog twee jaar. Inmiddels doen 20 huisartsenpraktijken mee en al meer praktijken hebben zich aangemeld. De pilot is een samenwerking van HMC met Arts en Zorg, Huisartsen Kring Haaglanden, Stichting Haagse Gezondheidscentra, CZ en Menzis.

 

Bron: HMC

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen