menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
10 april 2018

Het geheim van succesgedachten

'Succes is a state of mind. If you want succes, start thinking of yourself as a succes.' Eens? Ik wel. Ik zie het dagelijks in mijn werk. Gedachten zijn bepalend. Hoe succesvol je als ondernemer bent, hangt mijns inziens af van de instelling die je hebt. Ik geloof dat een kenmerk van een succesvolle ondernemer het kiezen van succesvolle gedachten is, ongeacht in welke situatie je bedrijf verkeert (beginnend, net gestart of al langer bezig).
Het geheim van succesgedachten

Gedachten zijn krachtig: ze kunnen immers levens, carrières, welvaart en oorlogen creëren. Maar wat zijn nou eigenlijk gedachten? Dit heb ik opgezocht. Google vertelde me dat ‘Een gedachte is een onderdeel of gevolg van het denkproces en ontstaan deels uit een wisselwerking tussen de neocortex (bovenste gedeelte van de hersenen) met dieper gelegen hersengedeelten’. Gedachten zorgen ervoor dat je je bewust bent van wie je bent en dankzij gedachten kun je je toekomst bepalen. Gedachten en gevoelens hebben een wisselwerking. Wanneer je sombere gedachten hebt, voel je je niet fijn. Als je vrolijk bent, heb je blije gedachten.
 
Onlangs zag ik een filmpje waarin gesproken werd over het behalen van doelen. Er werd besproken dat onderzoek aangetoond heeft dat gebieden (frontostriatale circuit) van je hersenen verantwoordelijk zijn voor je onbewuste zelfbeeld. Dus hoe je diep van binnen, in je onderbewuste, eigenlijk over jezelf denkt en dat deze gedachten, of overtuigingen je ook kunnen saboteren. Je onderbewuste stuurt je gedrag en heel vaak is dit sterker dan je bewuste beslissing en bewuste verlangen om meer inkomen te genereren. Het is waarom 98% van de doelenstellers hun doelen niet behaalt en slechts 2% wel. 

 

Hoe werkt dat dan?

Gezegd wordt dat gedeelten van je brein getraind kunnen worden, zoals een spier. Hoe meer je bepaalde positieve gedachten over je zelf benadrukt, hoe sterker je zelfbeeld wordt. Je voedt het namelijk met nieuwe, positieve gedachten, die als je ze vaak genoeg herhaalt, nieuwe overtuigingen worden.  Stel, je wil een bepaald bedrag verdienen. Je hebt een idee van de hoogte van dat bedrag. Je hebt ook een onbewust  zelfbeeld én overtuigingen over je financiën die stilletjes op de achtergrond bepaalt wat er gebeurt. Dus: of je het bedrag op je rekening bijgeschreven ziet worden of niet. Wat er voor zorgt dat jij op het financiële level blijft hangen waar je altijd al op zat, omdat dit is wat in je brein door de jaren heen geprogrammeerd is door wat je tegen je zelf zegt maar ook je ouders, je familie, vrienden, je ervaringen, je collega’s en ga zo maar door.

 

Visualiseer je doelen

Hoe train je nou je brein zodat je wel je (financiële) successen gaat halen die je met je bewuste brein hebt bedacht? Door verandering aan te brengen. Kleine veranderingen zullen geen angst of stress opwekken in je brein, grote veranderingen daarentegen wel. Het gebied in je brein dat hiervoor verantwoordelijk is, heet de Amygdala. Visualisatie van je doelen is zo’n verandering. Wanneer je jezelf in je hoofd, in gedachten ziet doen wat je wil doen of hebben, zullen delen van je brein geactiveerd worden (nucleus accumbus en insula). Deze twee delen sturen je motivatie en triggeren neurotransmitters (overdrachtstof) waardoor je (heel kort door de bocht) actie gaat ondernemen. Dit maakt de kans groter dat je nu wel bij die 2% van doelbehalers hoort. Boeiend toch? Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor het menselijk brein en pas al jaren de visualisatietechniek toe. Ook mijn klanten vertel ik over deze techniek. Omdat ik hier zo enthousiast over ben, deel ik het nu ook met jou. Ik kan het je van harte aanbevelen. Wanneer je het op de juiste manier toepast, gaat het je veel brengen! 
 
Gabriëlle Beens, Nextlevelondernemen.nl
 

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Ondernemen Ondernemerschap
Gerelateerde artikelen