menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 januari 2019

Huisarts berispt voor ontbreken deugdelijke verslaggeving

Zoon van overleden patiënt klaagt huisarts aan, omdat huisarts ‘niet eens’ de basis-onderzoeken heeft verricht op 7 september 2017. Het Tuchtcollege bevestigt dat de huisarts in strijd heeft gehandeld met de zorg richting de patiënt.
Huisarts berispt voor ontbreken deugdelijke verslaggeving

Patiënt kwam met ernstige klachten bij de huisarts, omdat hij zich niet goed voelde. De desbetreffende huisarts nodigde de patiënt uit voor een onderzoek, die de patiënt vervolgens afzegde. Dochter van patiënt belde wederom naar de huisartsenpost, waarna een collega van de huisarts een visite aflegde bij de patiënt. Daarna is de patiënt een periode van 2 maanden opgenomen geweest in het ziekenhuis en uiteindelijk overleden.

 

De zoon van de patiënt verwijt de huisarts dat hij de patiënt niet heeft onderzocht op 7 september 2017, terwijl patiënt na een hartaanval met intredend hartfalen en duidelijke symptomen daarvan voor een diagnose langskwam. Het Tuchtcollege noemt het missen van de juiste diagnose niet doorslaggevend voor het slagen van de klacht.

 

Berisping

Wel is het Tuchtcollege van mening dat door het ontbreken van een deugdelijke verslaglegging en het nalaten om de patiënt op te volgen, terwijl het duidelijk was dat er mogelijk sprake was van een ernstig ziektebeeld gezien de zorgwekkende toestand van de patiënt, de huisarts nalatig is geweest. Omdat de patiënt zelden of nooit de huisarts bezocht, had hij hem moeten ‘opvolgen’. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag beslist dat de huisarts de maatregel van berisping krijgt opgelegd.

 

Bron: https://tuchtrecht.overheid.nl/nieuw/gezondheidszorg/uitspraak/2019/ECLI_NL_TGZRSGR_2019_11

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Tuchtrecht Huisarts
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen