menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
28 mei 2020

Huisarts in Leiden kan sneller doorverwijzen naar sociale wijkteams

Uit het regiobeeld Zuid-Holland van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid blijkt dat regio Leiden op nummer 1 staat als het gaat om angst- en stemmingsstoornissen. Huisartsen in Leiden mogen patiënten daarom nu doorverwijzen naar sociale wijkteams. De doorverwijzing geldt voor problemen en vragen over welzijn, waaronder angst- en stemmingsstoornissen.
Huisarts in Leiden kan sneller doorverwijzen naar sociale wijkteams

Klachten als angst, onrust en eenzaamheid hebben invloed op de gezondheid. In de huidige coronacrisis verergeren zorgen over financiën of huisvesting de situatie. Patiënten met klachten die duiden op meer dan alleen fysieke oorzaken kan de huisarts doorverwijzen naar een sociaal wijkteam. Uit het regiobeeld Zuid-Holland van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid blijkt dat regio Leiden op nummer 1 staat als het gaat om angst- en stemmingsstoornissen. Angelique Meskers, huisarts in Leiden, is dan ook blij met deze ‘elegante verbinding tussen zorg en welzijn.’

 

‘Meer tijd voor patiënten’

De oude verwijsmethode noemt Meskers omslachtig. ‘Het is fijn dat we nu ons verwijssysteem Zorgdomein ook kunnen gebruiken voor doorverwijzen naar het sociaal wijkteam. We hopen dat deze optie ook wat meer op het netvlies komt van de huisartsen. We zijn meer vertrouwd om door te verwijzen naar medische specialisten.’ Meskers verwacht dat er voor patiënten weinig verandert, maar dat huisartsen meer tijd hebben voor patiënten.

 

Vervanging ‘Welzijnsrecept’

Leiden heeft op dit moment zeven sociale wijkteams, waar mensen hun problemen en vragen met een sociaal werker kunnen bespreken. Zorgdomein kiest automatisch het juiste wijkteam bij het adres van de patiënt. De verwijzing naar het sociale wijkteam vervangt het ‘welzijnsrecept’, dat voor Leidse huisartsen meer werk was. De verwijzing gebeurt, net als naar de specialist, met enkele klikken, vertelt Jeannette Vader, directeur van de Sociale Wijkteams in Leiden. Mensen met vragen over welzijn kunnen ook direct naar het sociaal wijkteam stappen zonder eerst langs de huisarts te gaan.

 

Link: Sleutelstad, Huisarts kan makkelijker doorverwijzen naar sociaal wijkteam

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen