menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 november 2014

Huisartsen dreigen te stoppen met spiraaltjes

Huisartsen dreigen vanaf volgend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen, maar vrouwen te verwijzen naar het veel duurdere ziekenhuis. Dat meldt De Volkskrant vanmorgen.
Huisartsen dreigen te stoppen met spiraaltjes

Reden voor huisartsen om te stoppen met het plaatsen van spiraaltjes is volgens huisartsenverenigingen LHV en VPHuisartsen de dalende vergoeding. Vanaf volgend jaar krijgt de huisarts nog 18 euro per geplaatst spiraaltje. Dit jaar is de vergoeding nog 55 euro.


De maatregel is bedoeld als bezuiniging maar werkt volgens Bram Stegeman vice-voorzitter van het LHV juist averechts. “Wij hebben nu veel huisartsen die zeggen: dan doe ik het niet meer. Dit is gedoemd te mislukken. Wij kunnen het niet uitleggen. Het maakt de zorg alleen maat duurder.”

 

 


Basiszorg

Volgens VWS hoort het plaatsen van een spiraaltje nu tot de basiszorg en laat in De Volkskrant weten dat het ervan uitgaat dat huisartsen mensen niet onnodig naar de tweede lijn gaan verwijzen.


Hans Gimbel, voorzitter van huisartsengroep Heerhugowaard reageert in het dagblad op deze veronderstelling van het VWS: “Er zullen nog wel huisartsen zijn die spiraaltjes blijven plaatsen omdat ze een goede band met de patiënt hebben en haar het eigen risico in het ziekenhuis willen besparen. Maar ik denk dat het VWS hier op speculeert en dat is niet fraai.”

Geplaatst door: Rouke van der Hoek Rouke van der Hoek
Redactie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen