menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 februari 2018

Infomedics past bedrijfsvoering aan op nieuwe richtlijnen gebruik Burgerservicenummer

Infomedics heeft in de afgelopen maanden de bedrijfsvoering aangepast aan de nieuwe richtlijnen voor het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN). Door deze aanpassingen kan het bedrijf, dat rekeningen verstuurt voor duizenden zorgverleners in ons land, het BSN blijven gebruiken binnen de strenge privacy wetgeving.
Infomedics past bedrijfsvoering aan op nieuwe richtlijnen gebruik Burgerservicenummer
Naast de oprichting van een extra bedrijf is de samenwerking met de opdrachtgevers anders ingericht. Infomedics werkt direct onder de verantwoordelijkheid van die opdrachtgevers. Ook is een scheiding aangebracht tussen het eigendom en de verwerking van de vorderingen. Een voorwaarde om het BSN te mogen blijven gebruiken. Die scheiding is aangebracht door te werken volgens een driepartijen-structuur.
 
Fred Bloem, CFO van Infomedics: “Om te voldoen aan de nieuwe regels rondom gebruik van het BSN hebben bedrijven zoals wij twee keuzes: Verwerking van BSN staken of je organisatie anders inrichten waarbij je wel BSN kan blijven verwerken. Wij hebben de tweede optie mogelijk gemaakt door ons bedrijf ingrijpend te wijzigen en dat zorgt ervoor dat de al jarenlang bestaande en meest efficiënte werking van de declaratieketen in de zorg, waarbij het gebruik van het BSN essentieel is, intact kan blijven. En dat is goed nieuws voor iedereen: de zorgverlener, de patiënt en de zorgverzekeraar. Het is aan de opdrachtgever of hij hiervan gebruik wil maken of dat hij de aanlevering van BSN staakt.”
 
Minder kans op datalekken
Het BSN mag al jaren door deze sector worden gebruikt omdat het veruit de minste kans geeft op datalekken en ook naadloos aansluit bij hoe zorgverleners en zorgverzekeraars werken. Die zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit verplicht gesteld om het BSN in de onderlinge communicatie te gebruiken. Door het BSN worden personen niet door elkaar gehaald waardoor de kans op datalekken (bijv. persoonsgegevens die bij een verkeerde zorgverzekeraar terechtkomen) minimaal is. Bijkomend voordeel is dat een veel betere efficiency in de declaratieketen haalbaar is dan wanneer er geen BSN gebruikt wordt.
 
Klanten van Infomedics hebben de keuze voorgelegd gekregen tussen enerzijds het staken van het verwerken van het BSN en anderzijds daarmee juist doorgaan door het aangaan van een nieuwe overeenkomst volgens een driepartijen-structuur. Beide opties voldoen aan de nieuwe regels. Vrijwel alle klanten (98%) hebben gekozen voor de optie om te blijven werken met het BSN. Daarmee is duidelijk dat de zorgverleners geen afscheid willen nemen van de unieke sleutel (het BSN) in de clearing met de zorgverzekeraars.
 
Fred Bloem : “Het staken van de verwerking van BSN is een eenvoudige oplossing, maar dan zadel je de zorgverlener op met onnodige kosten. Zoals voor het versturen van meer rekeningen aan patiënten en het risico dat deze rekeningen niet of veel later betaald worden. Ook de kosten voor die patiënten gaan dan onnodig omhoog, bijvoorbeeld door incassokosten op te laat voldane rekeningen. Bovendien worden patiënten geconfronteerd met rekeningen die voorheen naar hun verzekeraar gestuurd werden en daar wordt dan weer over geklaagd. Allemaal effecten die zeer onwenselijk zijn en die we nu gelukkig voorkomen.”
 
Over Infomedics
Infomedics verstuurt rekeningen voor zorgverleners in Nederland, zoals tandartsen, mondhygiënisten, fysiotherapeuten, andere (para)medici, zelfstandige behandelcentra en instellingen in de GGZ en langdurige zorg. Door de facturering en het debiteurenbeheer door Infomedics uit te laten voeren, hoeven de zorgverleners zich niet bezig te houden met werk dat eigenlijk niets met zorg te maken heeft. Infomedics helpt zorgaanbieders succesvol te zijn door niet-zorginhoudelijke activiteiten (zoals de facturering) uit handen te nemen. Infomedics is ISO 9001 en ISO 27001 gecertificeerd. ISO 27001 is op dit moment de enige echte standaard waar het gaat om het borgen van informatieveiligheid en privacybescherming. Tevens heeft Infomedics NEN7510, een certificering die specifiek is gericht op informatiebeveiliging en privacybescherming in de zorgsector. Geen enkele andere speler in de branche waarin Infomedics actief is, heeft deze combinatie van certificeringen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marco Dees
Telefoon: 06-11385206
 
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen