menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 januari 2018

Inkoop is een vak apart

Als je samen inkoopt, kun je veel betere voorwaarden bedingen. Vanuit dat idee richtte Loek van Beurden Inkoop XL op, een inkoopplatform speciaal voor de eerstelijnspraktijken.
Inkoop is een vak apart Huisartsen van HuisartsenOZL zijn tevreden over InkoopXL

Loek van Beurden kon als inkoopconsultant voor grote overheids- en zorgorganisaties altijd grote kortingen bedingen. In 2015 ontstond bij hem het idee: kan ik dat ook niet bereiken voor kleinere organisaties? Vanuit die gedachte ontwikkelde hij Inkoop XL.    

 

30% besparen  

Inmiddels heeft Van Beurden met een groot aantal leveranciers contracten gesloten en lukt het hem inderdaad flinke kortingen te realiseren. “Een praktijk kan via ons tot wel 30 procent besparen.” Hoe krijgt hij die leveranciers zover? “Het is voor de leveranciers voordelig dat ze al die verschillende klanten niet apart hoeven te benaderen. En wij hebben natuurlijk ervaren inkopers in dienst die weten hoe ze moeten onderhandelen. Inkopen is een vak. En vergeet ook het contractmanagement niet. Wij borgen de belangen van onze deelnemers binnen zorgvuldig opgestelde contracten."      

 

One-stop-shopping  

Inkoop XL scheelt praktijken niet alleen geld, maar ook tijd omdat ze alles wat ze nodig hebben binnen één elektronische winkelstraat kunnen aanschaffen. Van Beurden: “We contracteren een breed scala aan leveranciers om in alles te voorzien wat je voor je praktijk nodig hebt. Mocht er een product of dienst niet in staan, dan kun je dat aangeven en gaan wij daarmee aan de slag."  

 

Geen kosten  

“De voordelen van de kosteloze deelname aan Inkoop XL stellen de eerstelijns professionals in staat te focussen op hun core business: de patiënten faciliteren met de best denkbare zorg en daarbij winstgevend te zijn."

   

'De huisartsen zijn enthousiast'  

Dat beaamt Esther van Engelshoven, algemeen directeur van zorggroep  HuisartsenOZL . “Als zorggroep ondersteunen we huisartsen bij het leveren van betere zorg en bij hun praktijkvoering. Professionele inkoop is daar een onderdeel van. Hierbij hoort een gedegen marktverkenning, offerte vergelijkingen, prijsonderhandelingen en een correcte contractering . Als zorggroep hebben wij geen eigen inkoopafdeling.  

 

Om onze huisartsen te kunnen ondersteunen op dit vlak zijn we in gesprek gegaan met Loek. Jarenlange ervaring binnen de inkoopconsultancy in het publieke domein maakte dat deze partij een geschikte partner leek om de inkoopfunctie vorm te geven. Ook het businessmodel, Inkoop XL krijgt een bepaalde fee van de omzet, maakte het voor ons interessant. We konden immers starten zonder een financiële investering te hoeven doen als zorggroep, en aan Inkoop XL was het de uitdaging om betere tarieven af te spreken dan de huisartsen op individuele basis kunnen realiseren.  

 

Inmiddels beschikken we over een groot aantal pakketten die door Inkoop XL gecontracteerd zijn. De huisartsen zijn enthousiast over het feit dat de inkoop hen nu veel minder tijd kost en ze geven aan tegen veel lagere kosten dan voorheen in te kopen.”   


Meer informatie: www.inkoopxl.nl    

 

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Inkoop Huisarts Financieel
Gerelateerde artikelen