menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 november 2018

Ken uw communicatiestijl en krijg mensen in beweging

“90 procent van alle misverstanden en irritaties binnen een team wordt veroorzaakt door de manier waarop we communiceren, niet door de inhoud!” zegt teamcoach en trainer Cor van der Sluis. “Als je meer weet over communicatiestijlen loopt het team soepeler en kun je mensen beter in beweging krijgen.”
Ken uw communicatiestijl en krijg mensen in beweging

“Het is ontzettend interessant om te zien hoe mensen tegen elkaar praten. Waar de een erg kortaf is, is de ander juist langdradig. Waar de een bepaalde woorden graag gebruikt omdat hij ze volstrekt normaal vindt, gaan bij de ander juist door die woorden de nekharen overeind staan. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur op het gebied van communiceren”, legt Van der Sluis uit.


Cor van der Sluis is partner bij het bureau frankcs als teamcoach en trainer op het gebied van High Performance Teams. Hij heeft zowel een technische (TU Twente) als mensgerichte achtergrond. Zelf werkte hij jaren in het bedrijfsleven.

 

Inzicht in stijlen
De communicatiestijl sluit aan bij de rol die iemand in een team vervult. “Zo is er een groep mensen die bijzonder goed zijn in het aanvoelen van de teamsfeer en betrouwbaar en loyaal zijn. Een andere groep heeft juist behoefte aan details, en is bijzonder zorgvuldig. Beide groepen zijn in de minderheid, maar voegen veel toe aan teams. Daarnaast is er een groep die veel ideeën heeft, enthousiasme uit en een groep die resultaatgericht werkt en stuurt.”

 

Het is vaak een eyeopener als mensen zich verdiepen in communicatiestijlen, vertelt Van der Sluis. “Ineens begrijpen ze waarom de communicatie met die ene collega altijd stroef loopt of waarom het hen zelf niet zo goed lukt om anderen te motiveren. Want je eigen stijl is stap één, pas wanneer je de stijl van de ander kent, komt je boodschap over. Je kunt je voorstellen wat dat oplevert in samenwerking en resultaat!”

 

Workshop Praktijk Anno Nu
Tijdens zijn workshop op het congres Praktijk Anno Nu voor praktijkhouders in de mondzorg op 8 december legt Van der Sluis uit welke vier communicatiestijlen er zijn en laat hij de deelnemers op speelse wijze hun eigen stijl ontdekken.

 

“Belangrijk voor mij zijn een open en directe sfeer, focus op persoonlijke groei en resultaten in de praktijk. Waar ik voor ga is dat mensen stappen maken: dat ze iets nieuws leren en dat ook durven toe te passen.”

 

Volg ook de workshop van Cor van der Sluis op zaterdag 8 december tijdens Praktijk Anno Nu 2018 voor praktijkhouders in de mondzorg. Kijk op www.praktijkannonu.nl voor meer info en om u aan te melden. 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen