menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
17 augustus 2016

Kwart opdrachtgevers maakt overstap naar modelovereenkomsten

De VAR maakte per 1 mei 2016 plaats voor de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Pas 27 procent van de opdrachtgevers hebben de stap richting modelovereenkomsten al gemaakt.
Kwart opdrachtgevers maakt overstap naar modelovereenkomsten

Uit onderzoek van MKB Belangen blijkt dat de helft van de zzp’ers bang is door het ijs te zakken. 

 

Tien weken nadat de VAR werd vervangen door de Wet DBA onderzocht MKB Belangen de stand van zaken onder zzp’ers en opdrachtgevers. Hoe groot is de bekendheid, wordt er al gebruik van gemaakt en wat komen zowel opdrachtgevers als zzp’ers tegen bij het gebruik? Een kleine 2000 zzp’ers en opdrachtgevers namen deel aan het onderzoek. Daarvan maakte 94 procent van de deelnemende zzp’ers in het verleden gebruik van de VAR. Een hoog percentage, 85 procent, stelt het werken met een modelovereenkomst uit. Aan de bekendheid ligt het niet; 88 procent van de deelnemers, zowel ondernemers als zzp’ers, is bekend met de wijziging van VAR naar Wet DBA.  M aar liefst de helft van de zzp’ers is bang geen goedgekeurde modelovereenkomst te kunnen krijgen.


Iets meer opdrachtgevers dan zzp’ers hebben de stap richting modelovereenkomst al gemaakt (27 t.o.v. 15 procent). Hiervan geeft 40 procent aan geen geschikte modelovereenkomst te kunnen vinden, had 52 procent moeite met invullen en denkt 60 procent dat er fouten in staan. Voor 90 procent van de modelovereenkomsten betrof het een zzp’er die voorheen met een VAR voor dezelfde opdrachtgever werkte. Een kleine 45 procent laat de overeenkomst toetsen; hiervan wordt maar liefst 41 procent afgekeurd.


Modelovereenkomsten in de zorg

MedischOndernemen heeft in samenwerking met Erik van Dam (VvAA) verschillende modelovereenkomsten voor in de eerste lijn uitgewerkt, waaronder mondzorg, huisarts en paramedici. Bekijk de modelovereenkomsten in het Dossier VAR-DBA.


Praktijkorganisatie Anno Nu 2016

Op 10 december 2016 organiseren MedischOndernemen, VvAA en KNMT het congres Praktijkorganisatie Anno Nu. Tijdens het congres zal Pierre Spaninks met u op zoek gaan naar oplossingen en mogelijkheden die bij u en uw praktijkvoering passen. Klik hier voor meer informatie over het congres.


Meer over het onderzoek leest u hier.

bron: MKB Belangen
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen