menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
8 maart 2018

'Laat routine-ingrepen over aan de huisarts'

Adviseurs van KPMG geven ziekenhuizen dat advies naar aanleiding van een jaarlijks overzicht van de organisatie van de gezondheidszorg.
'Laat routine-ingrepen over aan de huisarts'

Ze wijzen erop dat het aantal behandelingen in ziekenhuizen sterk groeit, terwijl het budget niet onbeperkt kan stijgen. In tien jaar tijd stegen de ziekenhuisuitgaven met tien miljard tot 27 miljard en het ziet ernaar uit dat binnen twintig jaar nog eens bijna een verdubbeling volgt. De huidige strategie -waarin de hele ziekenhuissector een maximale, beperkte groei krijgt van het kabinet- zal volgens KPMG alleen maar leiden tot kaalslag. Steeds meer ziekenhuizen zullen het met dat beperkte budget niet redden. Voor veel burgers zal het ook lastiger worden alles te betalen. Een verhoging van de eigen bijdrage ligt op de loer en zal vooral de mensen met de kleinste beurs treffen.

 

Ziekenhuizen moeten zo veel mogelijk zorg overlaten aan lokale zorgcentra, zoals de huisartsen. Of bij mensen thuis, zoals dialyse en het innemen van chemotherapie (in tabletvorm), adviseert de KPMG. Alle behandelingen die nu onnodig in het ziekenhuis worden gegeven, kosten veel meer geld dan in zo’n lokaal centrum. Daarnaast moeten eenvoudiger, planbare operaties zoals een heupvervanging worden geconcentreerd in speciaal hiervoor geselecteerde klinieken. Het ziekenhuis kan zich zo concentreren op de moeilijkere patiënten.

 

Andere adviezen die KPMG deed waren het vergroten van gebruik van digitale zorg, het meekijken van specialisten bij behandelingen van huisartsen, zodat het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen vermindert en artsen niet alleen betalen voor het aantal behandelingen, maar ook belonen voor preventie.

Bron: Trouw.nl
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Onderzoek Ziekenhuis Huisarts
Gerelateerde artikelen