menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 juli 2018

'Leiderschap kun je voor 70 procent leren'

‘Succesvol ondernemer en leider’, dat zouden veel zorgondernemers op hun visitekaartje willen zetten. Maar hoe kom je daar? En hoe ontwikkel je succesvol leiderschap? Tijdens MedischOndernemen LIVE geeft spreker, auteur en adviseur over leiderschapsontwikkeling Joël Aerts hier antwoord op.
'Leiderschap kun je voor 70 procent leren'

“Er zijn talloze boeken over succesvol ondernemen en leiderschap. Er staat beschreven wat ze doen en de achterliggende theorie komt aan bod. Wat vaak ontbreekt is de ontwikkeling van dit leiderschap. Hoe zijn zij gekomen waar ze nu zijn?” zegt Joël Aerts. “Sommige ondernemers gaan ervanuit dat ze die theorie gaandeweg zelf wel ontdekken, ik geloof daar niet in. Het is net als autorijden. Er zit een groot verschil tussen de lessen en helemaal zelf rijden.”


Leiderschap kun je dus leren, als het aan Aerts ligt. “Als (zorg)ondernemer krijg je het leiderschap erbij in de maag gesplitst. Zeker wanneer je praktijk groeit en je meer werknemers aanneemt. Ik denk dat 30% van het leiderschap in iemand zit, maar dat je de overige 70% aanleert.” Een lerende houding is hierbij van belang, weet Aerts. “Bill Gates zondert zich bijvoorbeeld nog steeds twee keer per jaar af om bij te leren. Ook voor hem is er steeds meer te ontdekken. Leiderschap is ontwikkeling, steeds dat plafond een klein stukje omhoog brengen.”


Aerts schreef hierover het boek ‘Ontwikkel je leiderschap’, met veertien tips voor het versnellen van je eigen leiderschapsontwikkeling en die van je medewerkers. Een tip die hij nu al kan geven? “Reflecteer en denk na over het doel dat je wilt bereiken. Van de ervaring zelf leer je niets, je leert juist van hoe het ging en wat de volgende keer nog beter kan. Neem daarnaast de tijd voor jezelf. Leiders zijn drukke baasjes, die met van alles tegelijk bezig zijn en ondertussen gestoord worden door collega’s met veel verschillende zaken en vragen. De kunst is om af en toe een uurtje te vinden om na te denken over het grotere geheel, de koers die je wilt varen. Dit kun je doen door een stuk te wandelen, of gewoon uit het raam te staren.”


Benieuwd naar meer tips van Joël Aerts? Kom naar zijn keynote tijdens MedischOndernemen LIVE op 5 oktober. Meer informatie & aanmelden op www.medischondernemenlive.nl

www.joelaerts.nl

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen