menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
2 juli 2019

Minister Bruins wil onderzoek naar ‘gesjoemel’ met medicijnen

Apothekers geven medicijnen mee aan patiënten, die eigenlijk vernietigd dienen te worden. Doordat apothekers steeds vaker geconfronteerd worden met tekorten van allerlei medicijnen, zien zij zich genoodzaakt om ‘te sjoemelen’ met medicijnen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil de inspectie en de KNMP hier onderzoek naar laten doen.
Minister Bruins wil onderzoek naar ‘gesjoemel’ met medicijnen

Negen artsen en apothekers vertelden de onderzoeksredactie van RTL Nieuws dat zij medicijnen meegeven aan patiënten, die zijn teruggebracht door andere patiënten, zo blijkt uit een artikel van RTL Nieuws. Apothekers halen de naamstickers van de verpakking en geven de de medicijnen weer mee aan andere patiënten.

 

Ook medicijnen die over datum zijn, worden door sommige artsen en apothekers aan hun patiënten verstrekt, signaleert RTL Nieuws. Dit zouden ze doen om de medicijntekorten op te vangen. Dit brengt tegelijk risico’s met zich mee, aangezien de patiënt niet weet of de kwaliteit van de medicijnen nog in orde is.

 

‘Probleem in kaart brengen’

Bruins wil dat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)  en apothekersorganisatie KNMP de omvang van het probleem in kaart brengen. Tegelijk geeft hij aan begrip op te brengen voor hun beweegredenen. ‘Ik vind het heel goed dat artsen en apothekers dit aankaarten’, aldus Bruins. De minister kijkt naar de mogelijkheid om medicijnvoorraden te vergroten en wil hier dit najaar meer duidelijkheid over hebben. Daarbij pleit de minister voor een aanpak van het probleem op internationale schaal. ‘Sommige medicijnen worden maar op één plek in de wereld geproduceerd en dat vind ik erg kwetsbaar.’ Bij vervuiling of productiestoring ontstaat dan al snel een groot probleem, vreest Bruins.

 

Bron: RTL Nieuws, Gesjoemel met medicijnen: minister wil onderzoek

Shutterstock_717437125
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Medicijn Apotheker Farmacie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal