menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 oktober 2018

Minister geeft geld voor geestelijke verzorger in de eerste lijn

Minister Hugo de Jonge (CDA, Zorg) wil 25 miljoen beschikbaar stellen voor de vergoeding van  geestelijk verzorging in de eerste lijn. Mensen die thuis wonen en geconfronteerd worden met zingevingsvragen – bijvoorbeeld bij ziekte, verlies, handicaps en ouderdom – kunnen binnenkort een beroep doen op een geestelijk verzorger.
Minister geeft geld voor geestelijke verzorger in de eerste lijn

Tot nu toe werden gesprekken met een geestelijke verzorger alleen vergoed bij verblijf in een instelling, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. VGVZ-secretaris Guido Schürmann is blij dat hier verandering in komt: "De behoefte aan geestelijke verzorging houdt niet op bij de drempel van een zorginstelling, zeker nu steeds meer mensen thuis ziek zijn, oud worden en sterven. Ook daar worstelen mensen met levensvragen.”

 

De 25 miljoen wordt niet in één keer besteed. Via Netwerken Palliatieve Zorg wordt het bedrag de komende twee jaar verspreid. De Netwerken gaan nauw samenwerken met centra voor levensvragen, die met behulp van deze financiering  in steeds meer gemeenten/regio’s tot stand zullen komen. Vanuit die centra staan geestelijk verzorgers in direct contact met andere hulpverleners, zoals huisartsen, thuiszorg, welzijnswerk en vrijwilligers. Op verzoek van de VGVZ gaat het om een tijdelijke financieringsroute die nauwlettend wordt gemonitord door een platform, waarin veldpartijen zitten.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Eerstelijnszorg
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen