menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 maart 2019

‘Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse tandartsen’

In Nederland gaan meer tandartsen met pensioen dan dat er afstuderen: er ontstaat een tekort. Een tekort dat buitenlandse tandartsen graag opvullen. Op dit moment zijn er 1462 van de 8670 tandartsen buitenlands, blijkt uit de cijfers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).
‘Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse tandartsen’

Dat aantal is sterk gegroeid. Sinds 2001 is het aantal buitenlanders dat in Nederlands tandarts gestegen met 12 procent. Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) vreest dat, als het zo doorgaat, over tien jaar nog maar driekwart van de tandartsen Nederlands zal zijn, zo vertelt hij in dagblad Trouw (4 maart 2019).

 

Voorzitter Wolter Brands van de KNMT noemt het ‘idioot’ dat de overheid dit laat gebeuren in Nederland,. Hij stelt dat patiënten graag een lange relatie willen met hun tandarts en buitenlandse tandartsen vaak maar vijf jaar blijven. Daarnaast zouden cultuurverschillen soms tot problemen leiden. Volgens Trouw ziet het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport geen beren op de weg: ‘Kwaliteit is leidend en buitenlandse tandartsen moeten aan dezelfde eisen voldoen.’

 

Oppassen voor afhankelijkheid
Meer opleidingsplekken en een taaltoets zouden er volgens de heren voor moeten zorgen dat de Nederlandse tandartsenbranche niet afhankelijk wordt van buitenlandse tandartsen.

 

Als oplossing biedt KNMT sinds februari de leergang ‘Thuis in de Nederlandse mondzorg’ aan, aan buitenlandse tandartsen die vertrouwd willen worden met het werken in de Nederlandse mondzorgpraktijk.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen