menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
22 mei 2019

Nederlanders vertrouwen in eigen medicijnen

Uit onderzoek van Nivel naar het vertrouwen in medicijnen blijkt dat Nederlanders dit beoordelen met een 7,9. De belangrijkste factoren, die volgens hen invloed hebben op het vertrouwen zijn de werkzaamheid van de medicijnen en de mate waarin de arts of apotheker de patiënt informeert over de medicijnen.
Nederlanders vertrouwen in eigen medicijnen

Uit het onderzoek van Nivel in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over medicijngebruik blijkt dat burgers vertrouwen hebben in medicijnen. Hierbij scoort het vertrouwen in medicijnen algemeen een 7,1 en het vertrouwen in eigen medicijnen een 7,9. Verder blijkt dat driekwart van de burgers vertrouwen heeft in de manier waarop de medicijnvoorziening plaatsvindt. Het vertrouwen is vooral hoog in het onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen, in de kwaliteit van medicijnen en in de eisen voor toelating tot de markt.

 

Artsen en apothekers betrouwbare informatiebron over medicijnen

Burgers hebben weinig vertrouwen in het internet en sociale media als bron voor informatie. De bijsluiter bij medicijnen wordt daarentegen door zeven op de tien mensen gezien als betrouwbare informatiebron. Ook het vertrouwen in artsen en apothekers als informatiebron over medicijnen is hoog. Ondanks dit cijfer geeft 26,9 procent van de burgers ook aan dat artsen teveel medicijnen voorschrijven. Verder geeft 24,2 procent van de ondervraagden aan dat artsen teveel vertrouwen op hun mening. Ten slotte is een derde van de ondervraagden het eens met de stelling dat artsen met meer tijd minder medicijnen zouden voorschrijven, een derde heeft geen mening en een derde is het hier niet mee eens.

 

Het CBG gaat zich in de komende periode buigen over de uitkomsten van het onderzoek. Ook de jaarlijkse Collegedag op woensdag 5 juni staat in het teken van vertrouwen in medicijnen.

 

Bron: Nivel, Nederlanders hebben vertrouwen in hun eigen medicijnen

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Apotheker Medicijn
Gerelateerde artikelen