menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 februari 2018

NVM veroordeelt stageboycot ANT

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten noemt de oproep van ANT tot een stageboycot van mondhygiënisten 'een onbehoorlijke actie over de rug van studenten en cliënten’. De mondhygiënisten roepen juist op tot samenwerking in de preventieve mondzorg.
NVM veroordeelt stageboycot ANT

ANT riep tandartsen eerder deze maand op om de stages van studenten mondzorgkunde gericht op prepareren voorlopig op te schorten. Dit als reactie op de plannen van minister Bruins om  de zelfstandige bevoegdheid van de mondhygiënisten uit te breiden. NVM noemt de actie van de ANT 'onbehoorlijk' en stelt dat studenten en cliënten nu last dreigen te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg.

 

'Uitbreiding bevoegdheden logisch'

"Goede samenwerking tussen mondhygiënisten en tandartsen en de inzet van alle beschikbare professionaliteit heeft veel voordelen", aldus de mondhygiënisten. "Het leidt tot betere mondzorg, meer focus op preventie en het bereiken van kwetsbare ouderen en jongeren. Om die reden zet NVM zich al jaren in voor het verbeteren van die samenwerking." NVM vindt dat ook dat de aangekondigde uitbreiding van zelfstandige bevoegdheden hier goed bij past. "Het is een logische stap in het aanbrengen van balans in de samenwerking en voorkomt onnodig papierwerk en vertraging voor cliënten."

 

'Geen noemenswaardige calamiteiten'  

Het gaat in de brief van minister Bruins om het zelfstandig maken van röntgenfoto’s, het toedienen van anesthesie en het behandelen van eerste gaatjes door mondhygiënisten. Deze behandelingen worden volgens NVM al jaren door goed opgeleide en getrainde mondhygiënisten uitgevoerd. "Er liggen duidelijke afspraken over kwaliteit, patiëntveiligheid en het vereiste opleidingsniveau. En ze doen dat goed, zo blijkt uit de jaarrapportages van de Klachtencommissie Paramedici en van de Stichting Geschilleninstantie Mondzorg (SGIM). Sinds de mondhygiënisten de behandelingen zijn gaan uitvoeren, hebben er zich geen noemenswaardige calamiteiten voorgedaan op de voorbehouden handelingen."

 

Het enige dat er volgens NVM gaat veranderen is de beslissingsbevoegdheid van mondhygiënisten. "Dit is een logische stap in het aanbrengen van balans in de samenwerking in de mondzorg. Cliënten worden zo beter en sneller geholpen, terwijl onnodig papierwerk verdwijnt. NVM weet uit ervaring dat de meeste tandartsen het belang van hun cliënten, de onderlinge samenwerking en het verbeteren van preventieve mondzorg belangrijk vinden. We hopen dan ook dat de oproep om stages van studenten te boycotten weinig gehoor zal vinden."

 

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten roept de ANT op om van de actie af te zien en met ze in gesprek te gaan. 

 

 

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Mondhygiënist ANT
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen