menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 juli 2018

NZa: grote prijsverschillen beugels en kunstgebitten

Uit de monitor mondzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat er grote prijsverschillen zijn tussen beugels en kunstgebitten. Uit de monitor blijkt ook dat de totaal gedeclareerde kosten per patiënt toenemen, terwijl de tarieven zijn gedaald.
NZa: grote prijsverschillen beugels en kunstgebitten

De prijsverschillen tussen beugels en tandprotheses zoals kunstgebitten worden veroorzaakt door variatie in materiaalkosten, schrijft de NZa. Daarom vindt de NZa het belangrijk dat mondzorgaanbieders de prijslijst voor materiaal- en techniekkosten op hun website publiceren (verplicht sinds dit jaar) en dat ze patienten aanbieden om de inkooopnota in te zien. De NZa moedigt d e mondzorgaanbieders aan om kwaliteitsrichtlijnen op te stellen, zodat duidelijk wordt welke behandeling in welke situatie het meest aangewezen is.

 

Economische verbeteringen ten grondslag liggen aan de stijging van de gedeclareerde kosten per patiënt, maar dit is niet onderzocht.  Ook blijkt uit de monitor dat er meer gedeclareerd is voor preventieve zorg, zoals gebitsreiniging. We zien dit nog niet terug in bijvoorbeeld een stagnatie van het aantal vullingen. Er zijn ook grote verschillen tussen praktijken in de hoeveelheid preventieve mondzorg die zij leveren.

 

Doorontwikkelen bekostingsmodel mondzorg

De NZa zegt de komende periode met de sector aan de slag te willen met het doorontwikkelen van de bekostiging van de mondzorg. Het is de ambitie van de NZa om net als in verschillende andere sectoren ook in de mondzorg meer aandacht te geven aan kwaliteit, uitkomsten, preventie en transparantie voor de patiënt.

 

Lees hier het nieuwsbericht van de NZa en het rapport van de Monitor Mondzorg

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen