menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
30 november 2018

Zorginstituut wijst op problemen tienergebit

Jongeren van 11, 17 en 23 jaar hebben meer gaatjes en gebitslijtage dan 6 jaar geleden. Het Zorginstituut concludeert in het ‘Signalement Mondzorg 2018’ dat er meer aandacht nodig is voor tienergebitten.
Zorginstituut wijst op problemen tienergebit

In vergelijking met onderzoeken uit 2005 en 2011 blijkt dat mondgezondheid van de leeftijdsgroepen 11-, 17- en 23-jarigen achteruit is gegaan. Alleen de mondgezondheid van 5-jarigen is verbeterd. Dit komt waarschijnlijk door de preventiemethode ‘Gewoon Gaaf’ van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Zorginstituut wil met partijen in de mondzorg bespreken hoe zij verslechtering van tienergebitten kunnen tegengaan en welke stappen zij gaan maken om tot verbetering te komen.

 

Veelvoorkomende problemen

- Cariës tot in het tandbeen: 25% van de 5-jarigen, 40% van de 11-jarigen, 33% van de 17-jarigen en 80% van de 23-jarigen

- gebitsslijtage: 20%van de 17-jarigen en ruim 50% van de 23-jarigen vertoont slijtage tot in het tandbeen

 

Preventief optreden

Om de mondgezondheid van jongeren te verbeteren, is meer aandacht nodig voor het voorkomen van gaatjes en gebitsslijtage. De adviezen als tweemaal per dag tandenpoetsen, niet te vaak of gedurende te lange tijd voedsel of dranken nuttigen en het belang van niet spoelen na het tandenpoetsen worden nu vaak in de wind geslagen door jongeren en hun ouders.

 

Bron: https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2018/11/26/meer-aandacht-nodig-voor-gebitten-van-jongeren

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Zorginstituut
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen