menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 juli 2019

Premies zorgverzekering stijgen harder dan zorguitgaven

De premie die burgers betalen voor hun zorgverzekering is in 2019 harder gestegen dan de zorguitgaven voor het basispakket. Dit blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland en vergelijkingswebsite Zorgwijzer.
Premies zorgverzekering stijgen harder dan zorguitgaven

De zorgpremie is met 5,9 procent harder gestegen dan de uitgaven van het basispakket, signaleert Zorgwijzer, een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. De kosten van het basispakket stijgen volgens prognoses van 44,34 miljard euro in 2018 naar 46,37 miljard euro in 2019. Dat komt neer op 2,03 miljard, een stijging van 4,6 procent.

 

De sector medisch-specialistische zorg vormt hierbij ongeveer de helft van de kosten van het basispakket. In 2019 wordt 820 miljoen euro meer uitgegeven aan deze sector ten opzichte van vorig jaar. De kosten gaan van 22,95 miljard euro in 2018 naar 37,77 miljard euro in 2019. Dit blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

 

Groei huisartsenzorg

De huisartsenzorg stijgt met 6,5 procent, de GGZ met 5,9 procent, medicijnen met 5,2 procent en de medisch-specialistische zorg met 3,6 procent. Daarmee lijken de kosten voor huisartsenzorg sneller te stijgen dan in 2018, toen de uitgaven van de huisartsenzorg (inclusief multidisciplinaire zorg) met 5,2 procent stegen, aldus cijfers van het CBS.

 

Het CBS verklaart de groei uit de verschuiving van de tweede naar de eerste lijn. 'Het beleid is er de afgelopen jaren op gericht om de zorg zo dicht mogelijk bij huis te organiseren, zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen functioneren. In de afspraken die de overheid met de verschillende zorgsectoren maakt over het beteugelen van de zorgkosten, krijgen de aanbieders van huisartsenzorg daarom relatief veel ruimte om te groeien.'

 

Bron:   Zorgwijzer, Premie zorgverzekering stijgt harder dan zorguitgaven

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
CBS Zorgpremie Zorgkosten
Gerelateerde artikelen
Open modal